De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Voorstel De Waal wekt verbijstering
FNV vakbond voor illegalen

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De FNV heeft op de Dag van de Arbeid illegale werknemers in de armen gesloten. Zij kunnen vanaf nu lid worden van alle veertien FNV-bonden. Dit heeft voorzitter Lodewijk de Waal van de vakcentrale FNV gisteren bekend gemaakt. Hij wil dat er een einde komt aan de uitbuiting van illegale werknemers. Zijn vakorganisatie blijft wel tegen illegale tewerkstelling, maar is niet tegen illegale werknemers.

Spreekuur

De Vakbond van Illegale Arbeiders (VIA) prijst het initiatief van de FNV en begint samen met de vakcentrale onder meer een spreekuur waar illegalen misstanden in bijvoorbeeld de glastuinbouw kunnen aangeven. Een woordvoerder van de VIA vindt het nog te vroeg om te zeggen of de bond zich zal aansluiten bij FNV Bondgenoten, de grootste bond van Nederland.

Voorzitter Hans de Vries van Bondgenoten meent dat er 'niet al te veel toeters en bellen aan de uitspraak van De Waal' moet worden gehangen. "We helpen nu ook al leden waarvan later is gebleken dat ze illegaal zijn".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
FNV-voorzitter De Waal (Foto: De Telegraaf)
De Vries verwacht geen grote toeloop van illegalen nu zij zich kunnen aansluiten bij de FNV-bonden. "Bovendien", merkt hij op, "behandelt FNV Bondgenoten alleen kwesties die na het lidmaatschap van de bond zijn ontstaan."

Het plan oogst meteen al veel weerstand. Vakbond De Unie noemt het plan van De Waal "immoreel".

"Dit ruikt naar populisme en dat doe je niet over de rug van illegale werknemers", zegt voorzitter Jacques Teuwen. "Deze groep is een zaak voor de politiek."

Minister Vermeend (Sociale Zaken) is ook fel tegen de plannen van de FNV om illegalen te helpen die in Nederland werken.

Volgens de PvdA-bewindsman staat het voorstel haaks op de strijd die het kabinet voert tegen illegale arbeid.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW, de VVD en het CDA zien tevens niets in het plan van De Waal.

"Aan de ene kant probeert de overheid illegale arbeid te bestrijden, terwijl de FNV aan de andere kant illegale werknemers legaliseert.

Dat vinden wij maatschappelijk onverantwoord", aldus een woordvoerder van VNO-NCW.

Zotheid

De VVD is "verbijsterd" over het voorstel van de FNV-voorman. "Dit is complete zotheid. Ze hebben last van dalende ledentallen, maar om dat nou op deze manier op te lossen. Mensen die illegaal zijn, moeten het land uit. Indirect is de FNV aan het legaliseren", aldus het VVD-Kamerlid Geert Wilders.

'Verbazingwekkend en ondoordacht' dat is de reactie van CDA-woordvoerder Gerda Verburg op het voorstel van de vakbond. Verburg: "Natuurlijk is het nodig dat uitbuiting van illegale werknemers wordt bestreden. Maar dat doe je niet door je er bij neer te leggen en vervolgens te zeggen voor hun belangen op te komen. Want hoe kan men opkomen voor arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheidswetten of arbeidstijden als het gaat om illegalen? Die zijn per definitie rechteloos."

D66-vicefractievoorzitter Bert Bakker heeft een dubbel gevoel over het plan. "Enerzijds horen illegalen hier natuurlijk niet te zijn, maar als ze er zijn, moet je je hun lot wel aantrekken. Ik heb liever een illegaal waar goed voor wordt gezorgd dan een die aan zijn lot wordt overgelaten", aldus Bakker, die erop wijst dat lidmaatschap van de FNV "niets verandert aan de positie van de illegaal". PvdA-Kamerlid José Smits vindt het juist goed dat de FNV "opkomt voor de belangen" van illegale werknemers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.