De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ondergang van Sabena
nabij door staking

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Ruim tweehonderd piloten van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena zijn afgelopen weekeinde doorgegaan met hun wilde staking. Daarmee hebben ze het lot van Sabena vrijwel zeker bezegeld.

Bijna een derde van de vluchten ging gisteren niet door. Ook kwamen veel passagiers niet meer opdagen, omdat zij bang waren dat hun toestel toch aan de grond zou blijven. De toestellen die wel vertrokken, waren daardoor vrijwel leeg.

Door de wilde acties is Sabena genoodzaakt te stoppen met de vluchten op Washington. De Amerikaanse partner United Airlines ziet het namelijk niet meer zitten met de onberekenbare Belgen.

De piloten zijn tegen het vorige week aangekondigde reddingsplan voor Sabena. Maar zoals het er nu naar uitziet, haalt de luchtvaartmaatschappij de Kerst niet meer. De komende dagen moet het personeel zich in een referendum uitspreken over dat reddingsplan. Als dat oordeel negatief uitvalt, wordt het faillissement aangevraagd.

Door de actie van de piloten lijkt de weg naar een faillissement echter al rechtstreeks ingeslagen. De Sabena-directie vraagt zich dan ook af of de piloten soms een 'deal' hebben met een concurrerende maatschappij en worden beloond als Sabena onderuit is, wat Brussel als knooppunt van het Europees luchtvaartverkeer vrijmaakt voor kapers op de kust. De piloten zouden contact hebben met een niet nader genoemde investeerder die $4 miljard in Sabena wil steken, maar wel met een schone lei; dus na een totaal faillissement.

De Belgische staat is met 50,5% de grootste aandeelhouder van Sabena. Swissair heeft een aandeel van 49,5% in de maatschappij. Beide willen en kunnen volgens de EU-regels niet meer investeren in een ten dode opgeschreven Sabena.

Swissair zelf dreigt al bijna failliet te gaan door de crisis in de luchtvaart. Volgens topman Mario Corti kan Swissair de salarissen voor de 72.000 personeelsleden voor oktober al niet meer betalen. De Zwitserse banken wilden gisteren nog wel garant staan voor ƒ680 miljoen, waardoor Swissair nog even kan doorvliegen. Maar de Zwitserse staat aarzelt nog over de aanvullende financiering.

Dat betekent in het slechtste geval dat Swissair ook de stekker uit Sabena moet trekken. Bij een faillissement van Swissair hoeft de maatschappij ook de beloofde kapitaalinjectie van ƒ300 miljoen in Sabena niet meer gestand te doen.

Volgens Zwitserse media werkt Swissair aan een 'sterfhuisconstructie', waarbij de gezonde bedrijfsonderdelen elders worden ondergebracht en de rest failliet gaat. President-commissaris Fred Chaffart van Sabena gelooft nog wel dat de Zwitsers de eerste tranche van de beloofde steun overmaken.

Chaffart denkt echter ook dat een wijziging van het reddingsplan nodig is. "Zolang vliegtuigen met maar vijftien passagiers aan boord vertrekken, is aanpassing onvermijdelijk."

Sabena heeft een schuld van EUR2,2 miljard; eigenlijk teveel om ooit nog uit de problemen te kunnen raken. De stakingen leveren een verlies van EUR5 miljoen per dag op. Bovendien zorgt de algemene recessie in de luchtvaart als gevolg van de aanslagen in de VS, nog eens voor een netto-omzetverlies van EUR60 miljoen.

De Sabena-directie ziet de pilotenstaking dan ook als een moedwillige poging om het al uiterst wankele bedrijf om zeep te helpen. De wilde stakers horen zeker bij de 550 personeelsleden die gedwongen de deur uit moeten. Daarnaast zijn nog eens 1000 van de 12.000 banen geschrapt met een afvloeiingsregeling, maar het lijkt allemaal vergeefse moeite.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.