De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zeer strenge bewaking
voor Labour-congres

door Willem Kool

   
 

BRIGHTON - Het jaarlijkse Labour-congres in de Britse badplaats Brighton, dat gisteren is begonnen, vindt onder de zwaarste bewaking ooit plaats. Liefst 800 zwaarbewapende agenten en speciale antiterreureenheden zijn ingezet om premier Tony Blair en de circa 5000 overige deelnemers te beschermen.

De politie draagt in tegenstelling tot vorig jaar openlijk Heckler & Koch mitrailleurs en Gloch 17 automatische 9 mm pistolen. Het Brighton conferentieoord wordt dag en nacht scherp bewaakt.

Op de omliggende daken van naburige gebouwen liggen scherpschutters. Op zee varen supersnelle politieboten. De boulevard voor het conferentieoord is afgezet met extra stalen schermen tegen mogelijke aanslagen met autobommen. Boven Brighton is tot donderdag het luchtruim voor alle vliegverkeer gesloten.

Het ondergrondse afwateringssysteem van het conferentiecentrum en de pijpen en buizen voor afvalwater zijn door veiligheidsagenten geïnspecteerd en daarna tijdelijk ontoegankelijk gemaakt. Wie het congres wil bijwonen, wordt streng gecontroleerd, hetgeen de sfeer erg grimmig maakt.

Behalve het conferentieoord wordt ook het Grand Hotel dat daar vlak naast ligt zwaar bewaakt. Het hotel werd in 1984 opgeblazen door de IRA toen de Conservatieven er hun congres hielden met de toenmalige premier Margaret Thatcher. Nu is het hoofdkwartier van Labour er met vrijwel alle kabinetsleden gevestigd.

De congresdeelnemers hielden gisteren twee minuten stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terroristische aanvallen in de VS. Velen tekenden de condoleanceregisters. Een demonstratie van 4000 actievoerders tegen globalisering verliep rustig.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.