De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Jacht op Osama al
drie jaar bezig'

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De VS-regering heeft de afgelopen drie jaar in het diepste geheim geprobeerd Osama bin Laden te overmeesteren of te vermoorden. In de jacht op de topterrorist is zelfs overwogen miljoenen dollars te stelen van bankrekeningen die zouden toebehoren aan Bin Ladens netwerk.

De beroving van terroristische tegoeden ging niet door omdat het Amerikaanse ministerie van Financiën vreesde voor aantasting van de integriteit van het internationale bankwezen. Het plan was bekokstoofd onder het bewind van voormalig president Bill Clinton. Dit meldt de krant The New York Times.

Wel gaf de regering-Clinton het groene licht voor de liquidatie van Bin Laden een daad die volgens Witte Huis-juristen kon worden beschouwd als noodzakelijke zelfverdediging.

Het geheime offensief kreeg grootscheeps vorm na de verwoestende bomaanslagen in 1998 op de VS-ambassades in Tanzania en Kenia.

Nadat de VS er niet in waren geslaagd Bin Laden uit te schakelen bij een bombardement van kruisraketten op terreurbases, stuurde de geheime dienst CIA-agenten naar het noorden van Afghanistan in een poging steun te verwerven van het rebellenleger dat ten strijde trekt tegen het Taliban-regime. De CIA bood de leider van de Noordelijke Alliantie, Ahmed Shah Masoud, grote sommen geld voor de eliminatie van Bin Laden.

De rebellen vuurden vorig jaar naar verluidt een bazooka af op een konvooi, maar misten daarbij het voertuig waarin Bin Laden zou hebben gezeten. Masoud kwam kort voor de terreuraanvallen op de VS om het leven bij een moordaanslag, die zou zijn gepleegd door handlangers van Bin Laden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.