APELDOORN - De Samenwerkende Moskee-Organisaties Nederland SMO, die met elkaar ruim 300 moskeeën met totaal 500.000 moslims in ons land vertegenwoordigen willen binnen een maand samen met kerkelijke en maatschappelijke organisaties en de politiek een nationale dialoog opzetten.
Doel is om de goede verhoudingen van de multiculturele samenleving ook in deze tijd van politieke spanningen overeind te houden door het opzetten van een groot landelijk debat in Utrecht.
Volgens SMO-woordvoerder Aya Tonca moet het rondetafelgesprek een nieuwe impuls geven aan een gezamenlijke kleurrijke samenleving, waarbij nog eens duidelijk de grenzen worden vastgesteld, die niet mogen worden overschreden.
Vertegenwoordigers van de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Bosnische, Pakistaanse, Indonesische en Somalische moskee-organisaties, besloten dit weekeinde in Apeldoorn een landelijke koepel te vormen nadat eerdere pogingen door onderlinge tegenstellingen waren mislukt.
Vandaag leggen de instellingen hun plannen voor aan minister Van Boxtel (integratie) om het nationale debat te laten volgen door lokale rondetafelgesprekken in zoveel mogelijk gemeenten. "De moskeeën willen graag met zoveel mogelijk buurtbewoners in gesprek komen en houden daarom tijdens de ramadan open huis".
Verder staat in het gesprek met de minister de veiligheid van de moskeeën en moskeebezoekers hoog op de agenda.