AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen zetten sinds kort grote groepen conducteurs in als wapen tegen criminaliteit en agressie. Op gezette tijden zien reizigers op risicolijnen minstens acht conducteurs tegelijk instappen, die elkaar moeten beschermen tegen de agressie van zwartrijders en die de passagiers moeten beschermen tegen diefstallen.
De groepen treden meestal op als actuele ontwikkelingen dat nodig maken. Zo stapte gisteren op station Schiphol zo'n speciaal team in, omdat in het weekeinde twee conducteurs op de lijn Schiphol-Amsterdam v.v. waren mishandeld en omdat dat vorige week een vrouwelijke collega ook al was overkomen.
Op de lijnen rond Amsterdam hebben conducteurs en reizigers al maandenlang last van onbeschaamd agressieve jongeren, van doorgaans Marokkaanse origine. Ze opereren altijd in groepen. Vooral in het gedrang bij het in- en uitstappen worden reizigers bestolen van kostbare bezittingen. Daarbij worden geraffineerde trucs gebruikt.
Andere risicolijnen zijn Rotterdam-Hoek van Holland, Den Haag-Zoetermeer en Lelystad-Amsterdam. Op die trajecten wordt veel gevochten en vernield en worden andere passagiers bedreigd.
De inzet van acht tot tien man sterke groepen conducteurs vloeit voort uit een tweetal projecten van de Nederlandse Spoorwegen: het 'proces bijzondere taken' en het project 'veelvoorkomende criminaliteit'. Dit weekeinde werd daarover gepubliceerd in het NS-blad De Koppeling.
In het weekeinde kreeg de NS toevallig opnieuw te maken met vernielingen op een van de risicolijnen, Lelystad-Amsterdam. Een grote groep jongeren richtte zaterdagmorgen vernielingen aan in een van de vroege treinen die uit Lelystad vertrok. Kennelijk waren ze uit geweest in Lelystad.
De vernielingen deden zich kort na vertrek voor. De machinist van de trein besloot daarom terug te rijden naar Lelystad en de komst van de politie af te wachten met gesloten deuren.
Van de vijftig lastige jongelui werden er tien gearresteerd. Politiemensen bleven aan boord tot de trein zijn eindbestemming had bereikt.