Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Thorpe onttroont 'Hoogie'

door Luuk Blijboom

   
 

AMSTERDAM - Graag had Pieter van den Hoogenband zijn opponent Ian Thorpe gisteren gefeliciteerd met zijn wereldrecord op de 200 meter vrije slag. Maar helaas: de Australische zwemmer bleek zijn e-mail-adres onlangs te hebben gewijzigd.

Van den Hoogenband vond de verbetering van zijn oude mondiale toptijd van 1.45,35 in Sydney goed voor olympisch goud naar 1.44,69 een gelukwens meer dan waard. Door omstandigheden gedwongen kwam hij niet verder dan enkele bewonderende woorden. "Ik vind het leuk dat hij hiertoe in staat blijkt. Dit is voor mij een enorme prikkel om er de komende maanden enorm tegenaan te gaan. Zo heb ik weer iets om naar toe te werken, een grens om weer te verleggen. Wereldrecords zijn er nu eenmaal om gebroken te worden."

Thorpe's toptijd, gezwommen tijdens de Australische kampioenschappen in Tattersall's Aquatic Centre in Hobart, deed 'The Dutch Dolphin' nóg meer uitkijken naar de wereldkampioenschappen van deze zomer in Fukuoka. "Dat wordt een aardig affiche: de olympisch kampioen tegen de wereldrecordhouder. Dit is waarom ik na de Spelen heb besloten door te gaan met zwemmen. Niet alleen heb ik er enorm veel lol in tegen Thorpe te zwemmen, de grenzen zijn ook nog lang niet bereikt. Bovendien zwepen Thorpe en ik elkaar zo enorm op, dat we boven onszelf uitstijgen. Het is een wisselwerking. Mijn doel is nu ooit nog eens zó'n stap te maken, dat een wereldrecord echt jaren staat, zoals Giorgio Lambertini die tijd van 1.46,69 tussen '89 en '99 achter zijn naam had."

Van den Hoogenbands coach Jacco Verhaeren vroeg zich hardop af of de grootste concurrent van zijn pupil er verstandig aan doet in deze fase van het seizoen, vier maanden voor de wereldkampioenschappen in het Japanse Fukuoka, al zo hard te zwemmen. "Het lijkt een beetje op een herhaling van vorig jaar, toen hij het hele jaar verschrikkelijk goed was, maar op de Olympische Spelen naast het goud greep. Wanneer je nu een wereldrecord zwemt, denk ik: jammer, je hebt een half jaar te laat gepiekt."

Na gisteren zijn de wereldrecords op de 200, 400 en 800 meter vrije slag in het bezit van de 18-jarige Thorpe en het is allesbehalve ondenkbaar dat de Australiër daar later deze week ook de 100 vrij aan toevoegt. Met de mondiale toptijd op de 200 vrij was hij geen moment bezig geweest, zo verklaarde hij na afloop van zijn tweede wereldrecord binnen 24 uur. "Ik zwem uitsluitend tegen mezelf, het enige dat ik iedere wedstrijd probeer, is mijn persoonlijk record te verbeteren. Mijn doel was om uit te komen op een tijd van 1.45,36, maar het ging allemaal een beetje sneller. Deze tijd verbaast me, maar ik ben niet geschrokken of zo."

Met een aantal van dertien individuele wereldrecords op zowel de korte- als langebaan is Thorpe nu Australisch recordhouder bij de mannen en nog slechts één toptijd verwijderd van het record van zijn legendarische landgenote Dawn Fraser. Die zwom haar wereldrecords overigens uitsluitend op de langebaan.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.