Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bosvelt al blij dat hij bij de selectie zit

door Valentijn Driessen

   
 

PORTO - Nee, een groot feest wist Paul Bosvelt maandag niet te maken van z'n 31e verjaardag. Hij had graag een drankje genuttigd met ploeggenoten, even geproost, maar zelfs de minibar op de hotelkamer gaf daartoe geen kans. "Met alleen wat water en vruchtensappen vier je geen feestje", weet Bosvelt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (164x125, 4kb)
Paul Bosvelt moest van verslaggevers vernemen dat Michael Reiziger vanavond zijn plaats inneemt bij Oranje.
Echter, als Oranje vanavond Portugal weet te verslaan en terug op koers komt richting het WK 2002, dan gaan de remmen ongetwijfeld los. De jarige Job hij staat bekend als een gangmaker zal zich dan ongetwijfeld laten gelden. Of Bosvelt zijn gewicht in de schaal mag leggen in stadion Das Antas, valt overigens nog te bezien. Hoewel hij als rechtsachter tegen Andorra bijzonder agressief speelde en de beste indruk maakte van de elf basisspelers. Bosvelt: "Tegen zo'n ploeg is het een lekkere positie om je te laten zien. Je krijgt veel ruimte en hebt nauwelijks last van een vaste tegenstander." De Feyenoorder gaf na negen minuten de assist waaruit Patrick Kluivert de score opende. "Ik was gebrand op een goede wedstrijd, omdat zelfs tijdens Euro 2000 werd getwijfeld of ik als rechtsachter in de basis thuishoorde. Dat stoorde me."

De prestatie van Bosvelt tegen Andorra werd slechts overtroffen door invaller Pierre van Hooijdonk, die twee treffers en een assist voor z'n rekening nam. Opvallend genoeg liet bondscoach Louis van Gaal direct na de 5-0 doorschemeren dat de twee uitblinkers vanavond vermoedelijk op de bank beginnen.

"Je verwacht het als eerste te horen van de bondscoach, maar ik hoorde het van verslaggevers toen we in Barcelona de kleedkamer verlieten." Op de persconferentie deelde Van Gaal bijna onomwonden mee dat Michael Reiziger zou terugkeren als rechtsachter. "Ik had het graag als eerste vernomen. Neemt niet weg dat ik rekening hield met een reserverol tegen Portugal. Een trainer heeft bepaalde ideeën en het gebeurt weinig dat hij die overboord zet, omdat een speler één goede wedstrijd speelt of een keer goed traint."

Bosvelt en Van Hooijdonk zijn bij Oranje de voorbeelden. Of gelooft de Feyenoorder dat voor hem een andere plaats in de basiself is weggelegd? "Mark van Bommel en Edgar Davids staan vast en dan blijft alleen de positie van rechtermiddenvelder over. Daar kan ik goed uit de voeten, maar het lijkt me niet waarschijnlijk dat daar een plaats voor mij wordt ingeruimd. Dat gevoel krijg ik niet."

Voor de buitenwacht blijft het vreemd dat een speler zich tijdens een trip niet in het elftal kan voetballen. Maar eveneens dat de spelersgroep min of meer weet wie spelen. Zodoende blijft de functie van een reserve om de vaste keus op scherp te zetten, op te jagen, onbenut. Terwijl sommigen, ook bij Oranje, dit nodig hebben om optimaal te presteren.

Bosvelt: "Ik kan me die gedachte wel voorstellen, maar als international dien je vanuit jezelf op scherp te staan met Portugal als tegenstander. De bondscoach heeft waarschijnlijk bij het selecteren een idee, afgestemd op de speelwijze van de Portugezen, en borduurt daarop verder." Bondscoach Louis van Gaal beaamt de gedachte van z'n international. "Je maakt alleen een uitzondering als op de training blijkt dat theorie en praktijk niet overeenkomen."

De keuze lijkt derhalve gemaakt of er moeten gisteravond laat op de laatste training achter gesloten deuren rare dingen zijn gebeurd. Een reservebeurt zal de houding en instelling van Bosvelt dezer dagen niet beïnvloeden. "Als je met de beste voetballers van Nederland traint, blijf je vanzelf wel scherp. Komt bij dat je erop moet zijn voorbereid toch te spelen of in te vallen. Het hoort erbij." Voormalig international en rechtsachter Keje Molenaar, vroeg zich maandag hardop af waarom Bosvelt niet kon blijven staan. Luis Figo speelt vanaf links, maar gaat ongetwijfeld zwerven en dan kan Bosvelt als geen ander de ontstane vrije ruimte invullen.

"Dat is aan de bondscoach", aldus Bosvelt. "Misschien ruimt hij wel een plaats voor me in, want officieel weet ik nog nergens van." De Feyenoorder kent de trainer Louis van Gaal nog maar kort. "Ik had voor z'n aanstelling nooit met hem gewerkt, maar z'n staat van dienst spreekt voor zich. Ik vind het verfrissend om voor een korte periode even een nieuw gezicht te zien, met een trainer te werken, die andere ideeën en een andere benadering heeft. Wanneer je lang met iemand werkt, gaat op termijn de scherpte er toch wat vanaf."

Bosvelt spreekt voor zichzelf en kan niet oordelen of dit voor collega-internationals geldt. Jongens die Van Gaal nog bij Ajax meemaakten. Vanavond zal blijken of de vonk nog altijd overslaat. In ieder geval moet Oranje scherper zijn dan tijdens de verloren ontmoeting in Rotterdam tegen Portugal. Achttien minuten voor tijd, bij een 2-0 achterstand, loste Bosvelt de in de basis debuterende Van Bommel af. "We speelden misschien aardig, maar je verliest door twee beslissende fouten. Je kan wel zeggen dat die gek met z'n fluitje de schuldige was, maar het feit dat zo'n fluitje doorslaggevend is, betekende dat we het die dag net niet hadden."

Een reprise zou noodlottig zijn voor Oranjes kansen op het WK, sluit de Feyenoord-icoon af. "Dit besef leeft in de groep. Zodoende geloof ik niet in een herhaling in Porto."




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.