Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wolters Kluwer richt vizier op sterke groei

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Wolters Kluwer gooit het roer om. De uitgever gaat de nadruk leggen op omzetgroei in plaats van zich slechts te richten op kostenbeheersing. Wolters Kluwer wil sterk gaan groeien in elektronische uitgaven, softwareproducten en het verlenen van nieuwe diensten. Met deze omslag is een reorganisatie gemoeid. Ongeveer 450 medewerkers kunnen op zoek naar een andere baan. Zeker 300 arbeidsplaatsen zullen structureel vervallen.

Volgens bestuursvoorzitter Rob Pieterse is de omslag broodnodig. Voor Wolters Kluwer is het namelijk moeilijk geworden om jaarlijks de nettowinst met 15% te laten groeien, terwijl de omzetgroei daar lange tijd bij is achtergebleven. De enige manier waarop de uitgever dat kon doen, is door jarenlang op de kosten te besparen en de marges te verhogen.

"Maar dat kun je niet oneindig volhouden", vertelt Pieterse. "Daarom willen we niet langer ongelimiteerd de marges verhogen en de productontwikkeling afknijpen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Wolters Kluwer-bestuursvoorzitter Rob Pieterse.
Wolters Kluwer heeft een voorziening van EUR60 miljoen genomen voor de reorganisatie. Daarnaast bekijkt het concern of er kan worden gesneden in achttien activiteiten in Europa. Volgens Pieterse zullen in het najaar bij de publicatie van de halfjaarcijfers daarover nadere mededelingen volgen.

Het concern investeert dit jaar eveneens EUR100 miljoen in de ontwikkeling van internetactiviteiten. Het afgelopen jaar is de omzet uit internet bijna verviervoudigd naar EUR228 miljoen.

Pieterse gaat er echter vanuit dat Wolters Kluwer het doel niet zal halen om in 2003 een omzet van EUR1,2 miljard uit internetactiviteiten te boeken. Volgens hem komt dit voornamelijk doordat de meeste Amerikanen nog huiverig zijn om hun belastingaangifte via het web te doen.

Die blijven voorlopig de belastingdiskettes van Wolters Kluwer gebruiken. "De klant bepaalt nu eenmaal hoe hij het wil hebben", zei Pieterse. "Maar ik zou het liefst zien dat de belastingaangifte via het internet wordt gedaan. Want daar kunnen we meer winst op maken."

Wolters Kluwer heeft in 2000 een turbulent jaar doorgemaakt. Pieterse volgde Caspar van Kempen op als bestuursvoorzitter na onenigheid over de internetstrategie. Ook zijn er wijzigingen gekomen in het topmanagement van Wolters Kluwer in Spanje, België, Duitsland, Nederland en Scandinavië.

Ondanks de strubbelingen zijn de resultaten van de uitgever op peil gebleven. De omzet is met 19% toegenomen tot EUR3,7 miljard. Dit ligt iets boven de verwachting van analisten. De autonome omzetgroei bedraagt 5%. De resterende 14% komt door valuta-invloeden en de 37 overnames die Wolters Kluwer vorig jaar heeft verricht.

Positief is dat de divisie Ten Hagen & Stam is opgekrabbeld na een slechte periode. Het uitvoerende apparaat van deze Haagse vestiging van Wolters Kluwer raakte na een reorganisatie overbelast. Daardoor kwam Ten Hagen & Stam in de rode cijfers terecht.

Maar volgens Pieterse heeft deze divisie inmiddels weer het break-even point bereikt. En ondanks de malaise is de omzet van Ten Hagen & Stam niet afgenomen. "Ten Hagen & Stam is een probleemkind geweest", zei de bestuursvoorzitter. "Het is nog niet helemaal over. Maar een groot deel ervan hebben we opgelost."

De nettowinst van Wolters Kluwer is met 5% gedaald naar EUR339 miljoen. Dit komt voornamelijk doordat het concern meer goodwill heeft moeten afschrijven op overnames. De winst vóór afschrijving van goodwill steeg vorig jaar met 0,5% naar 412 miljoen.

Voor dit jaar verwacht Wolters Kluwer een toename van dit resultaat met 5%. Pieterse rekent erop dat de winst vanaf volgend jaar met minimaal 10% zal groeien. Vanaf 2003 moet de autonome omzetgroei met 6 tot 7% gaan toenemen, aldus de topman.

Wolters Kluwer heeft ongeveer EUR350 miljoen in kas om overnames te doen. Op de balans bestaat volgens Pieterse eveneens ruimte voor de financiering van acquisities. Hij stelt dat zijn concern met name op zoek is naar overnamepartners die "rijp voor het internet zijn".
 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.