Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Arbeidskrapte bezorgt
werkgevers dure cao's

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Vragen is krijgen, dat wil zeggen een gemiddelde loonsverhoging van 4%. Zo vat de vakcentrale FNV de resultaten van de cao-onderhandelingen 2001 tot nu toe samen. "De werkgevers moeten wel, ze zitten met bomvolle orderportefeuilles en te weinig personeel", reageert werkgeversorganisatie VNO-NCW fel. "Het is kortom tijd voor een dringende koerswijziging."

De vakcentrale FNV is dat echter geenszins van plan. Bijzonder tevreden keek bestuurder en cao-coördinator Henk van der Kolk gisteren terug op de eerste helft van het 'seizoen'. Een derde van de 43 zogenoemde coördinatie-cao's is afgesloten en die laat zien dat de vakbonden dit jaar veelal krijgen wat ze vragen.

"We moeten onmiddellijk flexibele beloning invoeren om economische problemen te voorkomen", meent een woordvoerder van VNO-NCW. Die flexibele beloning was vorig jaar een 'hot item'. Anno 2001 staat het bij de onderhandelaars nauwelijks nog op de agenda. Van der Kolk wijt dit mede aan het slechte beursklimaat waardoor de 'gouden' optieregelingen hun glans verloren. Dit jaar staat, gezien de vele vacatures, werkdruk bovenaan de agenda's.

In het verlengde daarvan ligt de zeggenschap over werktijden waarvoor tot op de dag van vandaag gestreden wordt in de kleinmetaal. Hoewel de partijen vrijdag weer aan tafel gaan, liggen de inzetten nog mijlenver uiteen. "Het is een evolutieproces dat in sommige sectoren vooral met de mond wordt beleden", reageert Van der Kolk op de starre houding van sommige werkgevers als het gaat om flexibele werktijden.

De loonstijgingen die tot dusver werden overeengekomen, liggen nergens onder de 3,5%. Uitschieter naar boven is de veelbesproken bouwsector. "Ik dacht een maand geleden nog dat over de hele linie de vlam in de pan zou slaan", zegt Van der Kolk. De loonsverhoging van 5% met een prestatietoeslag van nog eens 2%, zorgde ervoor dat de dreigende staking in de bouw op het laatste moment werd afgewend.

Al met al vindt de vakcentrale de loonstijgingen over de gehele linie verantwoord. Hoewel overheid en werkgevers meermalen waarschuwden voor de oplopende inflatie, voelt de vakcentrale zich daar allerminst verantwoordelijk voor. "Aan het loonfront heerst de discipline. Grote prijsopdrijvers zijn de overheid zelf en de energieproducenten", aldus de FNV.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.