Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Importverbod Rusland door mkz

door PIETER VAN DER SLOOT

   
 

MOSKOU - De sluiting begin deze week van de Russische grens voor alle vlees-, vis- en zuivelproducten uit de Europese Unie vanwege de mond- en klauwzeer-epidemie, dreigt voor Nederland uit te draaien op een exportstrop van ruim een kwart miljard gulden per jaar.

Omdat vlees- en zuivelproducerende landen volgens de Russische wet minstens een jaar lang mkz-vrij moeten zijn geweest om de export te hervatten, dreigt Nederland zijn plaats op de lucratieve, door de hoge olieprijs sterk aangetrokken, Russische markt te verliezen.

Nederland exporteerde vorig jaar voor ruim ƒ213 miljoen aan vlees naar Rusland. Daarnaast importeert Rusland voor vele miljoenen aan kaas en andere zuivelproducten. "Ik sta sinds maandag wat vlees betreft helemaal stil", laat Jaap Oosterling van Visbeen Transport aangeslagen weten. "Gelukkig is het vervoer van vlees en zuivel een klein gedeelte van onze activiteiten. Maar leuk is anders."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 12kb)
Ook kaas uit ons land komt Rusland niet meer in. (Foto: Dijkstra bv)
"De Russen willen geen enkel risico lopen, maar gaan in hun maatregelen wel bijzonder ver", zegt Jan Jaap Hooft, landbouwattaché van de Nederlandse ambassade in Moskou. "Zo is zelfs de import van vis verboden, omdat Moskou vermoedt dat er in sommige containers wellicht eerder vlees werd vervoerd. Ze zijn bang dat het virus zo indirect wordt binnengesmokkeld."

"De markt zal het gat dat nu is ontstaan vanzelf opvullen", denkt de Russische vice-minister van Landbouw, Sergej Dankvert. Vooral landen als Argentinië, de Verenigde Staten en Oekraïne staan te popelen om de Europese vleesexport over te nemen.

Ook door Nederland in Rusland opgestarte landbouwprojecten dreigen door de harde maatregelen van Moskou onder druk komen te staan. "Voor sommige projecten is de import van bijvoorbeeld drachtige dieren voorzien", zegt Hooft. "Dat is nu ook verboden. En juist op het gebied van de export van landbouwtechnologie naar Rusland ligt voor Nederland een grote toekomst. Deze crisis is een klap."

De veterinaire experts van de Europese Unie hebben gisteren het exportverbod voor Engeland wat betreft alle vlees, melk en afgeleide producten verlengd tot 19 april.

De veterinaire experts van de Europese Unie hebben gisteren de maatregelen tegen Nederland, Frankrijk en Engeland verlengd wegens de mkz-epidemie. Ons land mag tot 6 april geen levend vee of niet tegen mkz behandelde (gepasteuriseerde) afgeleide producten exporteren, Frankrijk niet tot 2 april.

De veterinaire experts in Brussel vergaderen vandaag nog door en hebben tot op heden nog geen toestemming gegeven om tweehoevige dieren in dierentuinen preventief te gaan vaccineren. Volgens eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid) is eerst advies nodig van de Internationale Organisatie voor Dierziekten in Parijs. Hoe lang dat duurt is niet bekend, de dierentuinen in Nederland en België staan te springen om te beginnen met preventief vaccineren.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.