Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street optimistisch
   
 

NEW YORK - De stemming zat er gisteren op Wall Street goed in. Over een breed front vlogen de koersen omhoog. De Dow Jones index kwam even zelfs op 9960, zodat de 10.000-grens weer in zicht komt. Ook de Nasdaq won flink en sloot op en boekte een winst van 53,80 punten op 1972,29.

De Dow sloot op 9947,54, wat maar liefst 260,01 punten winst inhield. Consumentenvertrouwen was de oorzaak.

Tot veler verbazing bleek dat het consumentenvertrouwen in de maand maart, na vijf maanden van daling, fors gestegen is. De index vasn dat vertrouwden, zo meldde de Conference Board, schoot omhoog van 109,2 in februari naar 117 in maart. Analisten hadden juist gerekend op een daling naar rond de 104. Maar het Amerikaanse publiek is kennelijk toch optimistisch over de komende maanden.

Analisten deelden die mening niet. Zij voorzien nog veel turbulentie in de markt als gevolg van komende mededelingen over de winstverwachtingen van bedrijven. Ook vreesden zij meer dan tot voor kort dat deze positieve grondhouding van de Amerikaanse consument misschien wel eens een reden voor de Fed zou kunnen zijn om de rente toch maar niet spoedig snel te verlagen.

Maar ook wezen zij op het feit dat de orders voor duurzame consumptiegoederen als auto's, vliegtuigen en andere vervoermiddelen nu al twee maanden een daling laten zien. Maar daar staat weer tegenover dat tegen het einde van het kwartaal de fondsmanagers extra aankopen doen om hun portefeuilles optisch op te poetsen.De omzet was dan ook ruim metmeer dan 1,3 miljard stuks.

Tegen de markt in was een fors verlies weggelegd voor Johnson & Johnson. Het bedrijf koopt farmaciebedrijf Alza voor $10,5 miljard in aandelen. De koers duikelde $2,13 op $83,25. Opvallend was de stijging van ons Nederlandse fonds ASMI. De koers spoot 20% omhoog naar $17, omdat een brokershuis een koersdoel van maar liefst EUR90 euro voorzag.De omzet was ook fors met 2,6 miljoen stuks.

IBM won ruim $4, de financiële waarden trokken behoorlijk aan en ook consumentenfonds WalMart werd 69 dollarcent duurder op $50,29. Intel werd een hele dollar duurder.
 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.