Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Herstel AEX houdt aan
   
 

AMSTERDAM - Anticiperend op een wellicht morgen aan te kondigen renteverlaging door de Europese Centrale Bank en positieve geluiden uit de VS hielden de optimistische stemming op het Damrak gisteren vast. De AEX index sloot uiteindelijk 8,94 punten hoger op 558,49, wat neerkomt op 1,63% winst.

Het was de dag van de gouden wokkel. Uitgever Wolters Kluwer, op de beursvloer aangeduid als 'wokkels', verraste beleggers met een licht betere winst per aandeel dan analisten hadden verwacht. In combinatie met de positieve vooruitzichten voor 2001 (5% groei van het nettoresultaat) kon de uitgeverij zich de gehele dag winnaar van de AEX noemen. De wokkels stegen ruim 16% op EUR27,24.

Akzo Nobel lijkt één van de weinige ondernemingen naast de destructiebedrijven natuurlijk die garen spinnen bij het mkz-virus dat de afgelopen weken dood en verderf zaaide in Europa. Analisten kunnen althans geen andere verklaring bedenken voor de plotselinge winst van het Akzo-aandeel. Volgens hen heeft de verhoogde belangstelling hoogstwaarschijnlijk te maken met de mkz-test die Akzo-dochter Intervet binnenkort op de markt denkt te kunnen brengen. De test maakt het mogelijk geënte dieren te onderscheiden van besmette exemplaren. Akzo steeg 4,7% op EUR47,00.

SNS Securities stelde gisteren de winstverwachting voor de uitgeverij Wegener naar beneden bij. Het koopadvies blijft staan op 'neutraal', ondanks de relatief lage koers van EUR9,65. Voor het jaar 2001 verwacht de bank EUR1,36 winst per aandeel waar het tot voor kort EUR1,44 voorspelde (voor 2002 EUR1,55 in plaats van EUR1,60). SNS Securities meent dat het operationele resultaat van met name de krantentak van Wegener dit jaar een dip zal maken. Volgens SNS zullen de drukkosten met ongeveer 20% stijgen, gaat de distributie van kranten Wegener 10% meer kosten en zal de krantendivisie aan lonen een stuk meer moeten uitgeven, oplopend tot 5%.

Handelshuis Van der Moolen, 0,3% dalend op EUR101,30, had weinig baat bij een gunstig rapport van ING Barings. Volgens ING staat het aandeel van Van der Moolen momenteel veel te laag, gezien de groeipotentie van het bedrijf. De aanstaande notering op Wall Street, medio dit jaar, betekent een steun in de rug voor de Amerikaanse expansieplannen van het handelsbedrijf, meent de bank. ING zet het koersdoel op EUR140 en herhaalt het buy-advies.

Kabelexploitant UPC won gisteren 2,8% op EUR7,67 nadat Financial Times berichtte over een plan van het bedrijf om al zijn Duitse en enkele Nederlandse kabelactiviteiten samen te voegen in één onderneming. Vervolgens zou deze onderneming moeten fuseren met de beursgenoteerde kabelaar PrimaCom, waarin UPC al een belang van 25,1% heeft. Het Nederlandse bedrijf zou een 50%-belang in de nieuwe combinatie krijgen Zodoende wordt UPC de tweede kabelaanbieder van Duitsland, na Deutsche Telekom. In eerste instantie had de berichtgeving over de Duitse plannen een negatief effect op de koers van UPC. Het was urenlang de grootste verliezer van de AEX, maar in de loop van de middag nam de belangstelling voor het aandeel toe.

Negatieve uitspraken van bestuurder Issing van de Europese Centrale Bank (ECB) over de economische vooruitzichten in Europa zorgden voor een opleving van de hoop op een renteverlaging. De ECB komt morgen bijeen om de rentepolitiek te bespreken.

Bart Mos 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.