Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CPB: Meevallers in 2002 niet gebruiken voor extra uitgaven

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet moet vasthouden aan de zogenoemde Zalmnorm en de extra belastingmeevallers van ƒ22 miljard in 2002 niet gebruiken voor extra uitgaven in bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg.

Dat is de mening van directeur Don van het Centraal Planbureau (CPB), die het kabinet gisteren wees op het gevaar van hogere looneisen en hogere inflatie.

Robuustheid

"De Zalmnorm heeft de laatste jaren heel goed gewerkt en zorgt voor robuustheid tegen bepaalde economische ontwikkelingen", zo verdedigde Don het begrotingsbeleid en de daarin vastgelegde strikte scheiding van inkomsten en uitgaven van zijn voorganger minister Zalm (Financiën).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
CPB-directeur Henk Don.
Uit het gisteren gepresenteerde Centraal Economische Plan (CEP) blijkt dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,25 procent zal groeien en dat dit percentage volgend jaar zal afnemen tot 2,75 procent. "Maar het macro-economische beeld biedt geen reden voor extra uitgaven", aldus Don. "De groei is nog steeds heel behoorlijk."

Het CPB gaat er daarom voorlopig van uit dat het kabinet de hele meevaller van 22 miljard in de staatsschuld zal stoppen. Don merkte daarbij fijntjes op dat de lagere rente en de aflossingen op de staatsschuld van de afgelopen jaren het kabinet volgend jaar al een totale extra uitgavenruimte van ƒ5,5 miljard oplevert.

Bezuiningen

Volgens de CPB-directeur wordt er de laatste maanden veel te makkelijk gedacht dat ook de belastingmeevallers zomaar kunnen worden ingezet voor nieuwe uitgaven. "Er wordt soms gedaan alsof die belastinggelden 'gratis' zijn, maar dat is natuurlijk niet zo."

Wel erkende Don dat in een aantal sectoren zoals de zorg en het onderwijs sprake is van problemen die om een oplossing vragen. De CPB'er suggereerde echter dat het beter is hiervoor extra geld te vinden door elders op begrotingsposten te bezuinigen. "Als ik zo om mij heen kijk valt er op het punt van efficiëntie nog wel wat geld te verdienen bij de overheid."

De CPB-voorman benadrukte gisteren dat aan de gisteren gepresenteerde groeiprognoses nog wel een flink aantal onzekerheden kleven. Zo is de beweging van de Amerikaanse economie en de dollar tamelijk onvoorspelbaar en dreigen de lonen verder uit de pas te gaan lopen met de inflatie.

Inflatie

Het CPB verwacht dat de inflatie na het hoge niveau van 4 procent dit jaar in 2002 zal terugvallen tot 2 procent. De lonen zullen daarentegen in 2002 opnieuw met zo n 3,25 procent stijgen.

Hoewel het aantal banen opnieuw groeit doordat een groot aantal nieuwkomers op de arbeidsmarkt aan de slag kan blijft de werkloosheid dit jaar en volgend jaar stabiel op circa 265.000, ofwel 3,5 procent van de beroepsbevolking.

Zie verder de Financiële Telegraaf.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.