Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Burgers keren huiswaarts naar rustig Tetovo

Van onze correspondent

   
 

TETOVO - De rust is weergekeerd in Tetovo, de Macedonische stad die bijna twee weken het toneel is geweest van strijd tussen Albanese rebellen en het Macedonische leger. Inmiddels beginnen de circa 30.000 mensen die het gebied zijn ontvlucht weer terug te keren.

Winkels heropenden gisteren in de stad, waar het leven zich langzaam herstelde. De strijd in de heuvels ten noorden van de stad heeft echter een diepe kloof geslagen tussen de Albanezen en Macedoniërs in Tetovo.

De Macedonische regering zei dat de crisis voorbij was, maar waarschuwde voor een herhaling van de opstand op andere plaatsen en sprak met bezorgdheid over mogelijk 'stadsterrorisme'.

NAVO-secretaris-generaal George Robertson en speciale buitenland-gezant van de Europese Unie, Javier Solana, beklemtoonden gisteren in Macedonië dat de tijd nu is aangebroken voor een politieke dialoog tussen de Albanese minderheid en de Macedoniërs.

"U moet een oplossing bereiken, niet door wapens te gebruiken, maar door onderhandelingen, door deel te nemen aan het politieke proces", aldus Solana gisteren. President Boris Trajkovski gaf te kennen open te staan voor politieke oplossingen die de ongelijkheid van de Albanese minderheid moeten oplossen.

Inmiddels is het onrustig in de door Albanezen bewoonde stad Presevo in Zuid-Servië. Albanese rebellen bestookten met raketten en machinegeweren een Servische politiepost bij het dorp Cerevajka. Daar zouden twee rebellen bij omgekomen zijn.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.