Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Beest van de Bastille' bekent vrouwenmoorden

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - De 38-jarige Fransman Guy Georges, alias het 'Beest van de Bastille', heeft gisteren in tranen de moorden bekend op zeven jonge vrouwen, onder wie de Nederlandse meisjes Agnes Nijkamp (1994) en Hélène Frinking (1995). Na zijn bekentenis in het Parijse Hof van Assisen vroeg hij de nabestaanden om vergiffenis.

Het was Georges' eigen advocaat, mr. Alex Ursulet, die er bij zijn cliënt op aandrong om zijn stilzwijgen te verbreken. "De tijd is aangebroken om te praten. Doe het voor de nabestaanden, doe het voor je vader. Ik wil hem voor je uit Amerika halen."

Vervolgens somde mr. Ursulet de namen op van alle zeven jonge vrouwen die tussen 1991 en 1997 beestachtig zijn verkracht en vermoord. Geval voor geval bekende Georges de dader te zijn geweest. Nadat hij de nabestaanden tot driemaal toe vergiffenis had gevraagd en ook vergeving vroeg aan zijn eigen familie, zijn kleine zusje, zijn vader en God, zakte hij huilend ineen op de beklaagdenbank.

De families van de slachtoffers hadden enorm uitgekeken naar een bekentenis van de moordenaar van hun kinderen. Het vormt een belangrijke bijdrage voor de verwerking van het rouwproces.

Georges ontkende evenwel schuldig te zijn aan seksuele mishandeling van drie van de vier andere vrouwen waarvoor hij ook terechtstaat. Hij verklaarde voorts in 1995 vrijwillig te hebben ingestemd met dna-onderzoek inzake de moord op Elsa Benady, omdat hij naar eigen zeggen gearresteerd wilde worden.

Volgens juristen in de wandelgangen van het Hof van Assisen maakt de bekentenis deel uit van de strategie van Georges' advocaten. Zij proberen zo sympathie te kweken bij de nabestaanden. Eerder had het 'Beest van de Bastille' gezegd dat hij justitie meer dan zat was, maar wel begrip had voor het leed van de familieleden.

Guy Georges hangt levenslang boven het hoofd, wat in de praktijk een celstraf betekent van minimaal 22 jaar, die echter verlengd kan worden tot 32 jaar. Daarnaast kan de jury zich uitspreken voor permanente psychiatrische behandeling, waardoor het theoretisch mogelijk is dat hij nooit meer vrij zal komen.

De uitspraak wordt verwacht rond 4 april.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.