ROME - Italianen kopen deze dagen massaal de laatste stukken bij de slagerijen. Van Parijs tot Honoloeloe komen op een Toscaanse website aanvragen binnen, maar de wereld zal het dit jaar verder zonder het verrukkelijke vlees aan rib 'bistecca alla Fiorentina' moeten doen.
|
De Italiaanse chef-kok Manuele Marchini bereidt het traditonele Bistecca Fiorentina. (Foto: REUTERS)
|
De gekkekoeienziekte heeft ervoor gezorgd dat het vlees van het zuivere Toscaanse koeras Chianina, waar de 'bistecca' vandaan komt, onbetrouwbaar is geworden. Onder pressie van de Europese Unie heeft de Italiaanse regering de verkoop met ingang van komende zaterdag verboden.
Het afscheid van het heerlijke malse vlees, dat vergezeld van de onafscheidelijke rode chianti vanouds het hoogtepunt vormde in de Toscaanse restaurantjes, kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan.
In het plaatsje Panzano zal zaterdag daarom in aanwezigheid van een paar bekende Italianen een 'begrafenis' worden georganiseerd. Een uitvaartmaatschappij heeft al een marmeren steen met de foto van de 'bistecca alla Fiorentina' erop klaarstaan.