Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ziekenhuizen ronselen personeel in Suriname

door Michiel Hoogers

   
 

AMSTERDAM - Nederlandse ronselpraktijken hebben in Suriname geleid tot een ernstig tekort aan verpleegkundigen.

Volgens de algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, Rabindre Parmessar (48), verlaten jaarlijks zeker 50 ervaren verpleegkundigen de Surinaamse zorginstellingen om in Nederland te gaan werken.

Afspraken

De Nederlandse werkgevers en werknemers in de gezondheidszorg hebben met minister Borst (Volksgezondheid) afgesproken juist geen buitenlands personeel te werven dat in het land van herkomst al werkt in de gezondheidszorg.

Dit is geregeld in het Convenant Arbeidsmarkt Zorgsector dat de drie partijen eind 1998 hebben ondertekend.

Voor Suriname heeft deze afspraak geen enkel effect. De Surinaamse verpleegkundigen zijn gewild in Nederland. Zij zijn goed opgeleid, spreken Nederlands en kunnen hier sneller wennen dan bijvoorbeeld verpleegkundigen uit Zuid-Afrika of de Filipijnen.

Parmessar: "Behalve verpleegkundigen worden ook laboranten en fysiotherapeuten geronseld. In de ronselpraktijken wordt gewerkt met tussenpersonen en kennissen. Er is ook sprake van handel met premies."

Volgens de algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis kampen de Surinaamse ziekenhuizen door de ronselpraktijken met een groot personeelstekort.

Boetes

Hierdoor worden diensten gesloten, loopt de planning in de war, wordt de productie minder en ontvangen de instellingen minder geld van de overheid. De druk op het achtergebleven personeel wordt steeds groter en de Surinaamse patiënt is de dupe.

Parmessar: "De Nederlandse overheid moet haar instellingen verbieden in het buitenland te ronselen, boetes opleggen als het toch gebeurt en premies uitloven voor de melding van dit soort ongeoorloofde praktijken.

Nederlandse ziekenhuizen die gekwalificeerd personeel uit het buitenland aantrekken, moeten een boete van tenminste een half miljoen gulden opgelegd krijgen; dat geld kan dan naar de ziekenhuizen in het ontwikkelingsland gaan waar de geronselde kracht vandaan komt."

In een brief aan de Tweede Kamer stelde minister Borst begin vorige maand dat "een verbod op de werving in landen die kampen met een personeelstekort niet juridisch afdwingbaar is". Verder zei zij erop te vertrouwen dat werkgevers in de gezondheidszorg zullen handelen volgens de afspraken in het convenant.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.