DEN HAAG - Minister Brinkhorst (Landbouw) mag toch overgaan tot preventieve ruiming van het boerenbedrijf van de gebroeders De Rooy in het Brabantse Sprang-Capelle. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gisteravond laat bepaald.
Eerder op de dag besloot rechter B. Verwayen nog dat dit niet mocht, omdat nog niet definitief was vastgesteld dat op een ander bedrijf vlakbij de veehouderij van De Rooy mond- en klauwzeer heerste.
De sfeer was gisteravond om te snijden in het Brabantse dorp. Woedende boeren wierpen barricades op in protest tegen het ministerie.
Het College schorste in eerste instantie de ruiming, omdat er alleen sprake was van mkz-verdenking, en het virus nog niet met zekerheid was vastgesteld.
Woedend
Brinkhorst reageerde woedend op de schorsing, die een fikse streep door zijn mkz-beleid zou hebben betekend. Ook was Landbouw bang voor een precedent-werking voor andere met ruiming bedreigde boeren. Boerenorganisatie LTO-Nederland steunde de minister omdat juist nu het mkz-virus zich zo snel kan verspreiden strenge maatregelen nodig zijn.
De bewindsman ging meteen in beroep tegen de schorsing. Hij wees er gisteravond op dat op de boerderij in Sprang-Capelle zeventien zieke kalveren zijn aangetroffen. Vijf hadden typische mkz-symptomen, zoals blaren in hun gehemelte. Op grond van de nadere informatie van het ministerie besloot het College gisteravond alsnog de minister zijn zin te geven.
De zaak tegen de ruiming was aanhanging gemaakt door de gebroeders De Rooy, die daarmee wilden voorkomen dat hun twintig melkkoeien zouden worden afgemaakt. Hun veehouderij bevindt zich op minder dan een kilometer van een mkz-verdacht bedrijf.
Brinkhorst had gisteren geen goed woord over voor de burgemeesters, zoals J. Oosterhof van Kampen, die niet willen meewerken aan preventieve ruimingen. "Zo kunnen we geen beleid voeren in Nederland. Ik word gestoord in een taak die ik met hartstocht vervul."
Inmiddels gingen ook elders gisteren de boerenprotesten tegen de mond- en klauwzeer-maatregelen door. Boze boeren demonstreerden gisteren korte tijd met tractoren over enkele snelwegen, waardoor kilometerslange files ontstonden. Op diverse plaatsen in het hele land voeren boeren en burgers actie. Zij verzamelen handtekeningen tegen het Europese verbod op inenting tegen mkz en hangen de vlag halfstok om te protesteren tegen het doden van gezonde dieren.
Nieuwe mkz-gevallen
Het totaal aantal mkz-verdenkingen omvat ondertussen acht bedrijven. Gisteren kwamen er weer twee bedrijven bij. Het gaat volgens Landbouw om een kalverhouderij in Kootwijkerbroek (gemeente Barneveld) en een kalvermesterij in Vaassen (gemeente Epe). De inmiddels geruimde bedrijven in Doornspijk en Nunspeet (Gelderland) en Overberg (Utrecht) zijn echter niet langer verdacht.
Ondertussen neigt de Britse premier Tony Blair, net als Nederland en België, ook naar het geven van noodvaccinaties aan het vee. Inmiddels zijn er bij de Britten meer dan 700 mkz-besmettingshaarden en zijn meer dan 700.000 dieren afgemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid is de Britse mkz-epidemie veroorzaakt door het voeren van verontreinigd varkensvoer (swill) aan varkens. |