Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bende meisjes solliciteert bij winkel om te roven

door Gijsbert Termaat

   
 

AMSTERDAM - Winkelmeisjes die deel uitmaken van georganiseerde bendes, zijn verantwoordelijk voor een flink aantal winkeldiefstallen in Amsterdam. Dat zegt de belangenvereniging voor middenstanders in de hoofdstad, het MKB.

Volgens de organisatie solliciteren de winkelmeisjes met succes bij boetiekjes of andere winkelbedrijven om vervolgens spullen te stelen, beveiligingslabels van producten te verwijderen, beveiligingssystemen uit te schakelen of niet af te rekenen als familie en vrienden komen winkelen. De truc wordt volgens het MKB vooral door Antilliaanse en Marokkaanse bendes toegepast.

Het MKB wil niet zeggen hoeveel de schade exact bedraagt, maar volgens een woordvoerder gaat het om een aanzienlijk bedrag. Per jaar wordt door de middenstand in Amsterdam tientallen miljoenen guldens verlies geleden door winkeldiefstal.

Volgens het MKB is winkelpersoneel sowieso een belangrijke dadergroep wat betreft winkeldiefstallen. "Het is schrikbarend wat er door personeel wordt gestolen en wat men doet om een diefstal door anderen zo gemakkelijk mogelijk te maken", zegt MKB-secretaris Eise van der Sluis.

Busjes

"Ik weet dat er bij winkels busjes worden voorgereden om vervolgens kleding of andere artikelen uit de handelsvoorraad over te laden. Het personeel, dat op de hoogte is van alle veiligheids- en alarmmaatregelen, werkt daar gretig aan mee. Als de baas niet aanwezig is worden alle alarmlabels er afgehaald, zodat men ongehinderd kan toeslaan", aldus Van der Sluis.

Door het enorme tekort aan winkelpersoneel kijken ondernemers minder kritisch naar sollicitanten. "Deze meisjes spelen daar handig op in. Indien ze ergens niet meer welkom zijn, kunnen ze vrij gemakkelijk ergens anders weer aan de slag", aldus het MKB.

Uit angst voor represailles doen veel winkeliers geen aangifte meer van diefstal. "Wel worden de gevallen bij ons gemeld", zegt Van der Sluis. "Inmiddels hebben we al tientallen gedupeerde winkeliers gesproken. Vandaar dat het hoog tijd wordt de noodklok te luiden."

De politie zegt van niets te weten. "Wij hebben de verhalen over de winkelmeisjes alleen gehoord van het MKB," zegt een woordvoerster. "Maar geen winkelier heeft bij ons aangifte gedaan. Laat ze dat snel doen, zodat wij actie kunnen ondernemen."




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.