Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Moordenaar van Maartje Pieck krijgt 18 jaar celstraf en tbs

door Ernst Nordholt

   
 

ZWOLLE/KAMPEN - Een geslepen en respectloos mens, een calculerende misdadiger, zo schilderde de voorzitter van de Zwolsche rechtbank, mr. E. Bosch, de moordenaar van de 15-jarige Maartje Pieck uit Kampen af.

Jan Berend H. (38) moet voor achttien jaar achter slot en grendel. Pas daarna mag hij aan de dwangverpleging beginnen die hem van overheidswege wordt opgelegd.

De moordenaar van Maartje was gisteren niet in de rechtszaal aanwezig. Hij koos voor de veilige beschutting van zijn cel in het Zwolse huis van bewaring. De opmerking van de rechtbankvoorzitter dat het slachtoffer de laatste minuten van haar leven "in een hel moet hebben doorgebracht", werd slechts opgevangen door de massaal aanwezige pers en de volgepakte publieke tribune, waar tranen de vrije loop kregen.

Hoger beroep

Jans advocaat, mr. J.G.M. Hovius, kondigde aan in hoger beroep te gaan omdat hij het "onverstandig" vindt dat de behandeling van Maartjes moordenaar wordt uitgesteld tot na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. "Deze man heeft een kronkel in zijn hoofd en wil daarvan zo snel mogelijk verlost worden", aldus de strafpleiter.

Die kronkel leidde volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum in Utrecht tot een "ernstige persoonlijkheidsstoornis" en "een behoefte aan controle, beheersing en macht gekoppeld aan grootheidsfantasieën".

Maartje was volgens de rechtbank op haar fatale folderronde een min of meer "toevallig slachtoffer", toen H. haar zijn woning in sleurde, seksueel misbruikte en haar wurgde met een koord dat hij tweemaal om haar hals had gewikkeld om er daarna twee knopen in te leggen.

Volgens de rechtbank is het zinnig dat Jan langdurig wordt opgesloten en behandeld om herhaling te voorkomen.

De Kampenaren zijn het hier volledig mee eens. Op de Plantage, het midden in de Hanzestad gelegen plein op een steenworp afstand van het stadhuis, bespreken mannen van middelbare leeftijd en iets ouder de toestand in de wereld en Kampen in het bijzonder. "Een zieke koe verdient het meer te leven dan dit mens", aldus een van hen, daarbij refererend aan de mkz-epidemie. Zijn luid verkondigde mening overstemt het beierende carillon.

Ex-burgemeester Sybesma reageert verheugd op het vonnis. "Gerechtigheid", is zijn impulsieve reactie. Hij maakte vorige zomer het drama van zeer nabij mee. Dan: "Ik ben blij dat er conform de eis is gevonnist. De ruwheid van het misdrijf rechtvaardigt dat geheel. Ik hoop dat het een preventieve werking heeft."

Hij blijft pleiten voor de invoering van een dna-databank waarin de erfelijke gegevens van alle Nederlanders worden opgeslagen. "Onschuldigen hebben immers niets te verbergen. Tot aan mijn eigen dood zal ik op dat aambeeld blijven hameren."




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.