Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Gestolen Amsterdamse gms-actie succes

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - De sms-actie van de Amsterdamse politie is ingeslagen als een bom. Het korps werd gisteren overstelpt met reacties over de sms-lawine die is uitgestort over gestolen mobiele telefoons.

"Er zijn veel mobieltjes bij ons ingeleverd en het regent telefoontjes met vragen", reageert hoofdcommissaris Jelle Kuiper verheugd over de enorme impact die de verrassingsactie nu al heeft opgeleverd.

Ouders

"Op diverse wijkbureaus zijn veel telefoontjes binnengekomen van verontruste ouders", vertelt politiewoordvoerster Elly Florax. "Ze hoorden om de twee minuten piepjes afgaan en lazen dat de gsm was gestolen. Voor veel mensen was het een schok er op deze manier achter te moeten komen dat ze zelf of hun kinderen een gestolen gsm op zak hebben."

Het stelen van mobiele telefoons is de laatste tijd op straat bijna gemeengoed geworden. Per maand wisselen in de hoofdstad zo'n 400 mobieltjes onder bedreiging van geweld of na daadwerkelijk gebruik daarvan, van eigenaar.

"Soms laten de rovers hun oude toestel door de jeugd koelkasten genoemd gewoon achter bij het slachtoffer. Oude toestellen zijn uit, de jeugd moet het nieuwste van het nieuwste hebben en daarom blijft men ook stelen", zegt Geert Draaistra, regionaal projectcoördinator roof.

Scholen

Vooral op scholen was het gistermorgen opvallend stil, omdat veel jongeren er al eerder achter waren gekomen met een gestolen mobieltje te lopen. Gealarmeerd door de lawine van berichtjes van de politie hadden de meeste scholieren hun gsm thuisgelaten.

"De actie heeft enorm veel impact", zegt Florax, "en we lijken nu al een belangrijk deel van ons doel bereikt te hebben. Mensen durven niet met een gestolen gsm op zak te lopen, omdat iedereen in de omgeving dat binnen korte tijd door heeft."

Vanaf vandaag gaat de Amsterdamse politie middelbare scholen langs om leerlingen te waarschuwen voor gestolen gsm's. Via speciale folders en flyers wordt de jeugd op scholen en de oudere forensen op stations geattendeerd op de waarde van de gsm en het gevaar om er eentje te stelen.

Omdat de gsm-rovers veelal jongeren tussen de 15 en 20 jaar zijn, spreekt de politie in waarschuwingsfolders de taal van de jeugd. Zo heeft men het over 'spammen' (ongewenste boodschappen sturen) en voor altijd jouw 'PITA' (pain in the ass).




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.