Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Minister: aanbod
van NS-top
biedt openingen

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie

   
 

UTRECHT - De NS-directie heeft de spoorwegvakbonden een handreiking gedaan in het slepende conflict over het gewraakte rondje om de kerk.

Ondanks het met succes gewonnen kort geding is de NS-top bereid samen met de bonden te praten over een nog op te richten arbitragecommissie die de nut en noodzaak van de procesvereenvoudiging moet gaan onderzoeken.

Opening

Voor Netelenbos is het voorstel van de NS-top reden om niet voortijdig haar werkbezoek aan China af te breken voor een spoeddebat met de Tweede Kamer. Volgens de minister moeten de partijen nu eerst zelf in de gelegenheid worden gesteld om uit de impasse te komen.

Netelenbos vindt, na overleg met de ex-bemiddelaars Blankert en Stekelenburg, dat het aanbod van de NS wel degelijk openingen biedt. De bonden lieten zich gisteren echter zeer kritisch uit over het voorstel.

Zo willen zij bijvoorbeeld dat de commissie ook de verstoorde arbeidsverhoudingen tussen werknemers en directie onder de loep neemt. Maar volgens een woordvoerder van de NS hebben de bonden toegezegd vanochtend te komen praten. "Daar zijn we blij mee."

Bindend advies

De NS verklaart zich op voorhand bereid zich bij het bindende advies van de nog te vormen arbitragecommissie neer te leggen. Mocht de commissie tot de conclusie komen dat het antivertragingsplan de punctualiteit niet ten goede komt, zal de NS binnen een half jaar alle veranderingen inzake de procesvereenvoudiging terugdraaien.

Want ondanks het verzet van de bonden blijft de NS-directie vasthouden aan de invoering van het nieuwe dienstrooster op 10 juni aanstaande. Het spoorbedrijf hoeft de procesvereenvoudiging niet op te schorten, omdat daarvoor volgens de president van de Utrechtse rechtbank de tijd te kort is.

De NS-directie voelt zich gesterkt door de uitspraak. Maandag liet de minister topman Huisinga nog weten dat zij de NS verantwoordelijk acht voor de huidige impasse op het spoor.

Gelijk

Maar de president van de Utrechtse rechtbank geeft de NS-top gelijk, dat zij het tussentijdse advies van de commissie Blankert/Stekelenburg heeft genegeerd.

Dit duo had de NS vorige week gevraagd het gewraakte rondje om de kerk voorlopig in de ijskast te zetten om zodoende acties op het spoor te voorkomen.

Wanneer de partijen er vandaag niet uitkomen, volgen er maandag onherroepelijk acties op het spoor. In eerste instantie wordt gedacht aan twee dagen lang reizigers gratis te vervoeren. Wanneer de NS-directie dan nog niet zwicht voor de eisen van de vakbonden, dan volgen er langdurige stakingen




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.