Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bos: beloning voor aflossen van hypotheek weer bekijken

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Staatssecretaris Bos (Financiën) gaat op verzoek van VVD en CDA opnieuw bekijken of huizenbezitters die hun hypotheek geheel of gedeeltelijk hebben afgelost voortaan geen of veel minder huurwaardeforfait hoeven te betalen.

De bewindsman zei dat gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de fiscale behandeling van het eigen huis.

Geen steun

Het CDA vroeg reeds vorig jaar om een systeem waarbij het aflossen van de hypotheek zou worden beloond via een lager huurwaardeforfait, dat sinds dit jaar overigens officieel eigenwoningforfait heet, maar kreeg toen geen steun van Kamer en kabinet.

Terwijl het CDA het te betalen forfait in stappen wil verlagen vanaf het moment dat een groot deel van de hypotheek is afgelost ziet de VVD meer in een eenvoudiger systeem en mogelijk sneller in te voeren systeem waarbij geen huurwaarde wordt betaald indien de hypotheek volledig is afgelost.

Tijdens het debat bleek verder dat de PvdA samen met onder meer D66 en GroenLinks op de steun van een meerderheid kan rekenen voor haar pleidooi om het huidige maximum voor het eigenwoningforfait af te schaffen.

Op dit moment hoeven huizenbezitters nooit meer dan ƒ17.189 gulden te betalen, hetgeen bij het huidige forfaitpercentage van 0,8 procent wordt bereikt bij een huis met een waarde van 2,1 miljoen gulden.

Pvda-plannen

Op basis van de PvdA-plannen kunnen de lasten voor bezitters met veel duurdere huizen daardoor op jaarbasis vele duizenden guldens hoger gaan uitvallen. Bos wilde gisteren nog niet inhoudelijk op het idee ingaan, maar beloofde de plannen nog voor de zomer door te rekenen.

PvdA-Kamerlid Duivesteijn hield gisteren vooral een pleidooi om de positie van de huurders ten opzichte van mensen met een koopwoning te verbeteren. De sociaal-democraat denkt daarbij onder meer aan het fiscaliseren van de huursubsidie in de vorm van een belastingaftrek.

"De discussie over de hypotheekrenteaftrek is voor de PvdA gesloten", aldus Duivesteijn, die daar echter gelijk aan toevoegde dat dan wel een lastenverlichting van enkele miljarden voor mensen met een huurwoning moet worden doorgevoerd. "Het doel is een gelijke behandeling van koop en huren."

Koppeling

Bos wees gisteren verder een verzoek van het CDA van de hand om de recent fors gestegen opbrengst van de overdrachtsbelasting te gebruiken om het huidige tarief van 6 procent te verlagen. Ook andere partijen vinden de overdrachtsbelasting een onrechtvaardige belasting.

Volgens Bos is een dergelijke koppeling van opbrengst en lager tarief echter niet mogelijk, omdat zo'n systeem dan ook voor heel veel andere belastingopbrengsten en uitgaven zou kunnen gaan gelden.

Ook de belastingmeevallers die nog op de plank zitten wil Bos hier liever niet een lagere overdrachtsbelasting gebruiken. "Onderzoek wijst uit dat dit teniet wordt gedaan door hogere verkoopprijzen. Ik gebruik het geld dat ik kan vinden daarom liever voor een algehele verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.