Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 28 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederlandse proeven op apen schokken alom

door Willem Kool

   
 

LONDEN - Internationale dierenbelangenorganisaties, verenigd in de 'Coalition to End Experiments on Chimpanzees in Europe', eisen de onmiddellijke sluiting van het laatste apen-onderzoekscentrum in de Europese Unie, het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk.

De organisaties worden gesteund door de wereldberoemde filmregisseur Sir David Attenborough, schrijver/zoöloog Desmond Morris en de internationaal erkende aapdeskundigen Jane Goodall en Ian Redmond. Zij deden gisteren in Londen een oproep aan de Nederlandse regering en de Europese Commissie om de subsidie van ongeveer elf miljoen gulden stop te zetten. De Tweede Kamer krijgt morgen hierover een brandbrief.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Sluiting wordt geëist van het BPRC in Rijswijk. (Foto: AP)
Het BPRC gebruikt als enige in de EU nog chimpansees voor dierproeven. Volgens de dierenbelangenorganisaties, waaronder de Nederlandse Dierenbescherming en AVS Proefdiervrij, is de huisvesting erbarmelijk en ontbreekt voor de proeven elke wetenschappelijke en ethische onderbouwing. Zo kunnen de dieren zich niet strekken in hun te krappe kooien.

Jane Goodall: "Ik steun de oproep om biomedische experimenten te beëindigen. Apen delen onze menselijke emoties en intelligentie. Om de dieren in kleine kooien op te sluiten en hen te gebruiken voor experimenten is onmenselijk." Sir David Attenborough, die de omstandigheden in Rijswijk kent, zei: "Ik ben voor een Europese ban op experimenteel onderzoek op apen. Ik ben ontzet over wat er in Rijswijk gebeurt."

In totaal zijn in Rijswijk 100 chimpansees en 1500 andere apen, zoals java- en resusapen, nachtapen en marmosets, ondergebracht. De situatie is volgens de dierenbeschermers dermate slecht, dat de apen ernstig gedragsgestoord zijn. Minister Hermans van Onderwijs, verantwoordelijk voor de Nederlandse financiering van het centrum, heeft in een brief aan de Kamer toegegeven dat de omstandigheden vergelijkbaar zijn met die in een "ouderwetse dierentuin".

Ondanks het beleid om het aantal dierproeven sinds de Wet op de Dierproeven in 1977 terug te dringen, worden in Rijswijk nog steeds experimenten gedaan. Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld verbieden proeven met mensapen. De Verenigde Staten hebben vorig jaar nog de zogenaamde 'Chimp Act' aangenomen, die de opvang en pensionering van ex-proefapen regelt.

Volgens Maaike Wermer van de Dierenbescherming heeft de stichting AAP zich bereid verklaard alle apen in het proefcentrum op te vangen en elders onder te brengen. Bij het BPRC werken 90 mensen, onder wie 35 verzorgers van de dieren en 45 wetenschappelijk onderzoekers. Het primatencentrum wilde gisteren niet op vragen reageren omdat de directeur afwezig was.




 


wo 28 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.