AMSTERDAM - Opnieuw staat het Nederlandse voetbal aan de vooravond van grote veranderingen. Met ingang van het nieuwe seizoen 2001/2002 zal er binnen de grootste sportbond van Nederland, de KNVB, een verdere verfijning plaatsvinden van de in 1996 ingezette herstructurering. In juli 1996 verdwenen reeds de 20 afdelingen die werden omgezet in een overgangsfase van negen districten. Met ingang van de nieuwe competitie wordt het weer 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid'.
Het aantal districten is dan teruggebracht tot zes. Zoals amateur-voorzitter van de KNVB Hans Lesterhuis opmerkte: "Er zal binnen het amateurvoetbal nu nog meer uniformiteit ontstaan. De competities zullen nog aantrekkelijker worden, maar het belangrijkste het voetbal wordt goedkoper. Verder wordt de service aan de clubs opnieuw verbeterd. Ook krijgen de districtsvoorzitters nog meer verantwoordelijkheid voor beleid. De nieuwe districten zijn meer gelijkwaardig. In de huidige situatie moesten er een aantal districten, vooral financieel, te veel op de grotere broers 'steunen.'
Voor wat het huidige district West II betreft, deze zal overgaan in het nieuwe district West I. Onder het nieuwe district West I zullen gaan vallen het huidige district West I (Noord-Holland); West II (Amsterdam en Haarlem) en een gedeelte van district Midden Nederland (tot ongeveer aan de rand van de Veluwe). Het aantal bondsbureau's wordt terug gebracht tot één, het huidige in Amsterdam gevestigde bureau op sportpark Riekerhaven.
Ondanks de gegronde voorbereiding is de burgemeester van Ooststellingerwerf Hans Lesterhuis er van overtuigd dat er in de beginfase nog wel een en ander zal moeten worden bijgestuurd. "Net zoals bij de eerste fase van vijf jaar geleden geeft dat veel werk voor iedereen, maar daarna zie ik alleen maar dat iedereen er beter van wordt. Op dit moment worden er in het land voorlichtingsavonden gegeven waarin de clubs wordt uitgelegd en voorbereid op de nieuwe ontwikkelingen."
Voor wat het nieuwe district West I betreft, deze wordt met 210.000 leden de op één na grootste van Nederland. Het aantal velden wat binnen het nieuwe gebied gaat vallen wordt duizend (oud 300). Er zullen competities gaan ontstaan die van Texel tot diep in Utrecht gaan lopen. Waarschijnlijk betekent dat voor de eerste teams meer reizen.
Ook in de competitie opbouw gaat een en ander veranderen. Tot de derde klasse zullen veel clubs volgend seizoen een klasse hoger gaan spelen. Tot en met de reserve vierde klasse is het voetbal prestatie gericht. Daarna komt er een duidelijke scheiding, want de lagere afdelingen zullen onder de noemer van recreatie voetbal gaan vallen, met een aantal afwijkende reglementen als de invallers bepalingen, het makkelijker uitstellen van wedstrijden etc.
Op 2 juni aanstaande wordt tijdens de voorjaars-vergadering van de KNVB amateurvoetbal in Zeist definitief beslist over de herinvoering van de spelerspas (identiteitskaart) met pasfoto. Met deze maatregel hoopt men een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van het aantal molestaties. In opdracht van de KNVB heeft het marketingbureau ISEO een onderzoek uitgevoerd en daaruit is gebleken dat in het land een grote meerderheid bestaat voor herinvoering. Liefst 73% procent van de clubs en 86% van de scheidsrechters bleek voorstander te zijn.De invoering hiervan zal nog niet volgend seizoen plaatsvinden.
Voorzitter Dick van der Klaauw van AFC, die binnenkort met zijn eerste team weer terug hoopt te zijn in de hoofdklasse,: "Ook wij zijn voor herinvoering. Je kunt natuurlijk niet alles voorkomen, maar wel een aantal zaken zoals molestaties, niet gerechtigde spelers, terugdringen. Alles wordt weer meer controleerbaar."
In het tot stand brengen van de nieuwe herstructurering heeft het bestuur van het District West II wel een pijnlijke toezegging moeten doen. Het loslaten van de meldingen via radio Noord Holland van de afkeuringen op zowel zaterdag -als zondagmorgen, waardoor vele duizenden voetballers niet meer uit hun warme bed kunnen horen of hun wedstrijd wel of geen doorgang vindt. Het unieke verschijnsel, reeds sinds 1945 eerst via de bekende lijsten bij de sigarenboer op de hoek en later via de radio, gaat met ingang van het volgend seizoen verdwijnen.
AFC eerste man Dick van der Klaauw: "Wij hebben 89 elftallen. In de toekomst dienen we nu op zaterdag -als zondagmorgen iemand beschikbaar te hebben die, nadat hij van de consul heeft gehoord wat er op onze velden geen doorgang kan vinden, alle tegenpartijen en scheidsrechters op de hoogte moet brengen van die afkeuringen. Voor een club als AFC is dit wel op te brengen maar ik kan me best voorstellen dat een kleine club waar kader een groot probleem is, het moeilijk wordt. Ik vind het heel jammer dat deze bijzondere en uitstekende service gaat verdwijnen."