BARCELONA - Cijfermatig foutloos, maar enkele kleine onvolkomenheden qua uitvoering. En dus kon een ruime voldoende worden gerapporteerd voor deel één van de zesdaagse Iberische missie van Oranje. Achteraf gezien heet de 5-0 overwinning tegen Andorra in het ministadion van FC Barcelona daarom een geslaagde opwarmer voor het cruciale treffen richting het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan overmorgen tegen Portugal. Hoewel het geen enkele garantie biedt op een goede afloop van deel twee in Porto gelooft bondscoach Louis van Gaal dat Oranje over twee dagen klaar is voor "de belangrijkste wedstrijd van het jaar, die we moeten winnen".
|
Pierre van Hooijdonk is dolgelu
kkig als hij heeft gescoord tegen Andorra.
|
Iedereen wist het vooraf te vertellen: tegen dwergstaatjes valt weinig te winnen en des te meer te verliezen. Zorg voor Van Gaal en Oranje was een ruime overwinning te boeken om iedere mogelijke vorm van onrust of paniek in of rond de selectie bij voorbaat de kop in te drukken. Vijf treffers voldeden, zeker met de wetenschap dat Andorra gedurende haar zevenjarige presentie op het toneel van het internationale landenvoetbal nimmer met meer dan 6-1 verloor. Vandaar viel de 5-0 met een beetje goede wil zelfs als evenaring van het 'record' te vertalen.
Uit de analyse van de bondscoach klonk een gevoel van tevredenheid. "Drie punten gepakt en de grote zege, internationaal een van de grootste uitslagen, betekende tevens een verbetering van ons doelsaldo ten opzichte van onze concurrenten Portugal en Ierland. Daarbij zijn we redelijk heel gebleven en hebben spelers, die op scherp stonden, gele kaarten ontweken."
Vice-aanvoerder Edgar Davids zou als de stand het toeliet voortijdig het veld verlaten, omdat hij samen met Michael Reiziger op 'scherp' stond. Laatstgenoemde werd uit tactische overwegingen gepasseerd ten faveure van Paul Bosvelt. Davids maakte na 45 minuten plaats. Uiteraard omdat het 2-0 was, maar hij kon sowieso niet verder. Het motortje op Oranjes middenveld pruttelde na drie Andorrese aanslagen op achtereenvolgens z'n been, z'n hoofd en z'n achterste. Van Gaal overwoog een wissel na een trap net boven de knie. "Medisch kon z'n blessure echter geen kwaad en met het oog op herstel was het zelfs beter Davids te laten staan, zodat hij iets van opkomende stijfheid eruit kon lopen." Gisteren trainde de Amsterdammer evenals Bosvelt en Mark van Bommel apart en voor woensdag is het trio weer 100 procent.
Tegen Andorra haalde Davids die 100 procent bij lange na niet. Maar het is niet fair om de terriër daarvoor te bekritiseren. Vanwege schorsingsgevaar speelde hij met de handrem op en moest hij z'n grootste kwaliteit een elftal aanjagen door voorop te gaan in de duels juist achterwege laten. Eenmaal verspeelde Davids knullig de bal, kon Andorra 'gevaarlijk' worden en bleef de middenvelder van Juventus tegen zijn gewoonte in stilstaan. In de toekomst is het beter om Davids in een soortgelijke situatie uit preventief oogpunt een wedstrijd rust te gunnen. Zeker tegen landen van het kaliber Andorra. Je wint toch wel en je vermijdt blessures.
Ondanks het enorme niveauverschil lukte het Oranje trouwens niet zonder een vermaning van het veld te stappen. Jaap Stam kreeg in de eerste helft geel na een overtreding tegen het lastige handenbindertje Juli Sanchez. Onnodig. De Kroatische scheidsrechter Edo Trivkovic wilde de kaart eerst op zak houden, maar vanwege de reactie van Stam druk gesticulerend en boos kijkend greep hij alsnog naar de borstzak. Gelukkig voor Oranje zonder gevolgen voor het treffen van woensdag.
Overigens dient Louis van Gaal dezer dagen Jerrel Hasselbaink even aan zijn jasje te trekken. De spits van Chelsea scoorde, maar mengde zich te nadrukkelijk in twee gevaarlijke opstootjes. Incidentjes, die tegen een ervaren tegenstander als Portugal zomaar uitsluiting tot gevolg kan hebben. Zoals hem eind vorig jaar overkwam in de oefeninterland tegen Spanje in Sevilla toen hij samen met Fernando Hierro voortijdig werd weggestuurd. Bij ruzie moet je weglopen, maar Hasselbaink duikt er juist in met haantjesgedrag en blijft ageren tegen spelers en arbiter.
Het waren de kleine onvolkomenheden, aangevuld met het spel het eerste kwartier na rust. Oranje kwam tot geen enkele doelpoging terwijl Frank de Boer als gevolg van onderschatting twee keer het duel verloor van de eerder genoemde Juli Sanchez. Enigszins hilarisch kwam het over toen de aanvoerder evenals Bosvelt werd 'gepoort' (door de benen gespeeld) en vier mannen van Oranje bij een vrije trap in een Andorrese buitenspelval trapte, die moeiteloos de vergelijking kon doorstaan met de 'valletjes' waar het Nederlands elftal in 1974 patent op had.
Het bleek voor het Oranje van 2001 het sein om extra gas te geven. Van Gaal hielp z'n ploeg door Pierre van Hooijdonk te brengen als vervanger voor Patrick Kluivert, die in de 9e minuut met een schitterende kopbal uit een voorzet van Bosvelt de score had geopend. Pinchhitter Van Hooijdonk trok z'n elftal na te zijn ingevallen door een moeilijke fase heen, scoorde tweemaal en legde de 5-0 panklaar voor Mark van Bommel. De Brabander trok geen lange neus, maar maakte duidelijk dat kwaliteit en klasse bij het vlaggenschip Oranje altijd de voorkeur moet krijgen boven leeftijd of belofte.
Zo kreeg de vooraf als niemendalletje omschreven interland tegen Andorra achteraf bezien nog een leerzaam karakter voor een enkeling. Een welkome bijkomstigheid op weg naar het treffen tegen Portugal.
Opgelucht keerde de bondscoach gisteravond z'n tweede thuis de rug toe om zich in Porto te melden. "Voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, die we moeten winnen."