DEN HAAG - De PvdA wil dat het volgende kabinet maar liefst 5 miljard stopt in alles wat heeft te maken met de Nederlandse kenniseconomie. Het geld zal moeten worden weggehaald bij de huidige en toekomstige reserveringen voor de aanleg van asfalt en beton.
Kenniseconomie moet de leidraad worden voor het nieuwe kabinet dat in 2002 aan de slag gaat. De PvdA-Kamerleden Rik Hindriks en Eppo Bolhuis vinden dat de overheid moet optreden waar het bedrijfsleven stopt.
Ze uiten kritiek op het industriebeleid van minister Jorritsma (Economische Zaken). "Zij laat alles over aan het bedrijfsleven", aldus het PvdA-duo. "Dat is ook nog eens bewust beleid. Wat Jorritsma doet is richtingloos, mist daadkracht en is afwachtend. Het niet hebben van een eigen doelstelling heeft de minister tot doel verheven."
|
Kok en Melkert.
|
Hindriks en Bolhuis zijn betrekkelijke nieuwkomers op het Binnenhof. Ze bewaken de erfenis van de overleden PvdA'er Henk Vos, die jarenlang in zijn partij de eerste viool speelde op het gebied van economie en bedrijfsleven. Zowel Hindriks als Bolhuis is afkomstig uit het bedrijfsleven. Hindriks was actief bij liftenfabrikant Thyssen en Bolhuis bekleedde een topfunctie bij Campina Melkunie voordat hij enkele maanden geleden overstapte naar de Tweede Kamer.
Een 'nieuw' industriebeleid, daar werken Hindriks en Bolhuis aan. Geen massale ordersteun meer voor bedrijven. Dat is achterhaald, zeggen ze, en nergens voor nodig. De kenniseconomie moet er zijn voor iedereen en dan vooral 'duurzaam'.
"En niet alleen de high potentials in een bedrijf moeten ervan profiteren", schampert Hindriks. Hij legt de relatie tussen technologie, grondstoffengebruik en logistiek. "Gewone werknemers dienen versneld geschoold te worden. Op alle niveaus kan ict voordelen bieden. Daar moet je gebruik van maken."
Nederland staat in 2002 voor een nieuwe uitdaging, menen Bolhuis en Hindriks. De koers zal worden verlegd; ons land moet doen waar het goed in is ("agrarische sector, chemie, handel, logistiek en financiële dienstverlening"), benadrukken ze. Minder geld voor investeringen in asfalt en meer geld voor kennis. "Voor laagwaardige activiteiten als je kijkt naar kennisintensiteit is de Nederlandse productie- en dienstensector niet goed toegerust. Onze inzet moet gericht zijn op duurzaamheid."
Ondernemen is geen vies woord (meer) in PvdA-kringen. Koks kroonprins Ad Melkert zet zijn kaarten vooral op 'sociale ondernemers'. "Dat kunnen ook VVD'ers zijn hoor", vergoelijkt Hindriks. "Het zijn ondernemers die verder kijken dan hun neus lang is."
De overheid moet het bedrijfsleven concurrentie aandoen als het tempo van ondernemers stokt. "Wanneer het achterblijven van de aanleg van moderne ict-infrastructuur voortkomt uit trage activiteiten op dit terrein door een te sterke marktspeler, zoals KPN, zal bekeken moeten worden of betere marktwerking alsnog voor goede ict-verbindingen kan zorgen. Dat kan eventueel door zo'n marktpartij van overheidswege tijdelijk concurrentie aan te doen", zegt Hindriks.
Bolhuis en Hindriks, die vandaag hun plannen openbaren in de Tweede Kamer, vinden dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar vaker aan de borst moeten drukken. Trainingen en cursussen organiseer je niet in een kil bedrijfszaaltje, maar gewoon op een school, waar alle faciliteiten volgens de PvdA'ers in ruime mate voorhanden zijn.