Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 26 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Top Content strijdt met
vergeetachtige adviseurs

door BART MOS

   
 

AMSTERDAM - Vandaag staat de ex-top van Content en voormalig president-commissaris Arie Maas voor de Amsterdamse rechtbank terecht wegens verdenking van handel met voorwetenschap. Eind maart 1999, vlak voor de overname door het Belgische Creyf's, kende de top aandelenopties toe aan het management. Vanzelfsprekend wisten zij dat de koers van het aandeel omhoog zou schieten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Content. (Foto: Anko Stoffels)
De hamvraag is of het strafbaar was wat ze deden? De schuld lijkt eerder te liggen bij stuntelende adviseurs en toevallige missers tijdens de voorbereiding van de overname. Helaas voor verdachten zijn de betrokken adviseurs erg kort van memorie.

De verdenkingen aan het adres van voormalige bestuurders René Krijt en Freek van Male liegen er niet om. In de laatste uren voor de bekendmaking van het bod van Creyf's (dat EUR32,50 wilde betalen voor aandelen die op dat moment EUR21,80 deden) verstrekten zij personeelsopties aan 31 topmanagers, waaronder zichzelf.

Krijt en Van Male kregen bovendien bijna twee keer zoveel opties dan normaal. Alsof dat nog niet genoeg was, werden er vlak voor de overname enkele tienduizenden aandelen Content (bedoeld ter afdekking van de opties) te veel ingekocht. Toenmalig president-commissaris Arie Maas gaf voor dit alles zijn goedkeuring, en staat daarom nu ook terecht.

Het is woensdag 24 maart 1999. In de chique vergaderzaal van advocatenkantoor Stibbe Simont Monahan Duhot is een koortsachtig topberaad gaande. Een tiental financieel, fiscaal en juridisch adviseurs zitten aan de mahoniehouten tafel bijeen in een doorlopende vergadering met de top van Content. Op de agenda staat één onderwerp: de aanstaande overname door Creyf's. Zondag al moet de bekendmaking van de overname plaatsvinden; amper een week nadat de Belgen hun bod uitbrachten.

De aanwezige directeuren Krijt en Van Male proberen tijdens de bespreking hun boosheid over wat er die week gebeurd is te onderdrukken. President-commissaris Maas heeft de avond daarvoor zonder hun medeweten een akkoord gesloten met Creyf's. "De tent is verkocht", zo kregen de twee 's ochtends telefonisch te horen. Woest waren ze. Niet alleen omdat ze niets wisten van de besprekingen, maar ook omdat Creyf's door de top van Content gezien werd als een onbetrouwbare partner.

Als in de vergadering de nog altijd niet uitgestuurde brieven over personeelsopties aan de orde komen (Content geeft ieder jaar direct na de presentatie van de jaarcijfers in maart opties uit aan de 31 directeuren) wordt de adviseur van Stibbe gevraagd naar mogelijke juridische voetangels en klemmen.

Financieel-directeur Krijt van Content wil weten of uitgifte van opties en de daarvoor benodigde inkoop van aandelen wel is toegestaan, aangezien zij als bestuurders op de hoogte zijn van de overname. De jurist van Stibbe zegt dat dit geen moeilijkheid vormt, zolang de optieronde maar een jaarlijks terugkerende gewoonte is.

Krijt gelooft hem niet en suggereert dat de jurist het in zijn organisatie nog maar eens moet navragen. Even later keert deze terug met een bevestiging: de personeelsopties zijn géén probleem. Boos slaat Maas met zijn vuist op tafel als Krijt dan nog blijft twijfelen over de juistheid van het advies: "Is het nu verdomme afgelopen? We hebben hier nog meer te doen!"

Vandaag zal in de rechtbank gesproken worden over ieders herinneringen aan deze cruciale vergadering. De adviseur van Stibbe zegt namelijk dat hij geen weet heeft van een gesprek over de uitgifte van personeelsopties. De voormalige top van Content zweert uiteraard van wel. Hoog tijd om alle geheugens eens wat op te frissen.




 


ma 26 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.