UTRECHT - De NS-directie zal niet zwichten voor de zware druk van buitenaf om het gewraakte rondje om de kerk voorlopig uit te stellen. Hierdoor lijken nieuwe acties op het spoor slechts een kwestie van tijd. Zowel de commissie Bankert/Stekelenburg als minister Netelenbos en de vakbonden willen dat de NS-top het plan voorlopig in de ijskast zet om acties te voorkomen.
|
President directeur Huisinga van de Nederlandse Spoowegen. (Foto: ANP)
|
De CNV spande zelfs een kort geding aan om de NS-top op de knieën te krijgen. Voorts hebben de radicale personeelscollectieven hun werkgever tot komend weekeinde de tijd gegeven in te binden. Zo niet, dan volgen er vanaf 2 april "langdurige stakingen".
Tijdens het kort geding, afgelopen zaterdag voor de rechtbank in Utrecht, benadrukte de advocaat van het spoorbedrijf nogmaals dat NS geen enkele kans ziet het nieuwe dienstrooster, dat op 10 juni ingaat, op te schorten.
De NS begrijpt niet waarom niemand inziet hoe ingewikkeld het roostersysteem is. "Niet polderlieden, maar echte deskundigen zijn in staat de voor- en nadelen van de systematiek aan te wijzen", sneerde NS-raadsman R. Duk richting bemiddelaars Blankert en Stekelenburg.
Volgens de NS heeft het duo slechts vijftien minuten met de NS-top gepraat over de mogelijkheden om het nieuwe dienstrooster op te schorten. Verbijsterd was het spoorbedrijf dan ook toen de dag daarop Blankert en Stekelenburg "om de lieve vrede te bewaren" plotseling met deze oplossing op de proppen kwamen. Beiden hoopten daardoor meer tijd te krijgen voor hun bemiddelingspoging.
Ook minister Netelenbos (Verkeer) heeft volgens Duk weinig kaas gegeten van het spoor. "Haar kennis beperkt zich op hoofdlijnen. Zij is niet op de hoogte van de belangrijke details omtrent de dienstregelingen", aldus de advocaat, die de rechtbank liet weten dat het samenstellen van een nieuw dienstrooster zoveel tijd in beslag neemt, dat begin januari het 'point of no return' al was bereikt.
De CNV Bedrijvenbond denkt hier, net als FNV Bondgenoten, heel anders over. "Makkelijk is anders, maar het moet mogelijk zijn invoering van de dienstregeling op te schorten", aldus de CNV-raadsman, die hoopt dat de rechtbank de NS terug zal fluiten, waardoor Blankert en Stekelenburg de ruimte krijgen hun werk goed te kunnen doen.
Het duo zou eigenlijk dit weekeinde al beslissen of zij hun bemiddelingspoging zouden voortzetten. Maar volgens de woordvoerder van de commissie willen Blankert en Stekelenburg de uitspraak, dinsdagochtend, van de Utrechtse rechtbank afwachten, alvorens de handdoek in de ring te gooien. "Tot die tijd blijven zij hopen dat de NS-directie zich achter hun advies zal opstellen."