Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 23 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Recessiespook waart rond
op technologiebeurs Cebit

door ALFRED MONTERIE en BERNARD VOGELSANG

   
 

HANNOVER - Ingestorte beurskoersen, morrende aandeelhouders en zenuwachtige financiële instellingen. Je zou verwachten dat de malaise in de technologiesector aanzienlijke gevolgen heeft voor de grootste ict-beurs ter wereld, de Cebit, die tot en met woensdag in het Duitse Hannover wordt gehouden. Maar op deze 'megafestatie' wordt de meeste vuile was binnengehouden.

Op het eerste gezicht lijkt niets in Hannover te wijzen op het beroerde sentiment in de technologie-, media- en telecombranche. Behalve geruchten in de barretjes op deze beurs dat sommige noodlijdende telecomconcerns al draaiboeken op de plank hebben voor het geval dat ze dit jaar door hun kapitaal heen raken, zien de stands er namelijk mooier uit dan ooit.

Menig concern beschikt er over een fraai verlichte ruimte waar tientallen voornamelijk jeugdige vertegenwoordigers, gestoken in fel gekleurde T-shirts, nieuwe producten aanprijzen. Dit alles te midden van flitsende reclamefilmpjes, die worden vertoond op gigantische beeldschermen.

"Ik neem aan dat sommige bedrijven hebben moeten bezuinigen op wat ze uitgeven aan de Cebit", zegt Bob Hamilton, senior product manager van de Finse mobiele telefonieproducent Nokia. "Maar als je hier rondkijkt, lijkt het daar niet op."

Ook wat het aantal bezoekers betreft, is het net alsof er geen crisis te bekennen is in de ict-sector. De organisatie van de Cebit rekent dit jaar op ongeveer evenveel bezoekers als in 2000. Toen wisten 782.010 mensen de weg naar Hannover te vinden. Mogelijk wordt dit aantal zelfs overtroffen, want de beurs duurt dit jaar één dag langer dan vorig jaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De ict-sector heeft de wind behoorlijk tegen. Siemens-topman Volker Jung waarschuwde op de Cebit in Hannover zelfs voor het doorslaan van de technologiemalaise. (Foto: AP)
Toch doet de malaise in de technologiesector behoorlijk pijn bij veel van de achtduizend bedrijven die op de Cebit aanwezig zijn. In tegenstelling tot de krampachtige houding van een behoorlijk aantal (mobiele) telecombedrijven ("dit onderwerp ligt te gevoelig") durft Siemens-topman Volker Jung zich in Hannover krachtig uit te spreken over de crisis.

Jung vindt dat de aandelenkoersen van ict-ondernemingen te ver naar beneden zijn doorgeschoten. Na een periode van extreme overwaardering dreigt de balans nu in negatieve zin door te slaan, aldus Jung. Hij noemt de hausse van de afgelopen paar jaar volstrekt irrationeel. Iedereen raakte volgens hem in een roes. "Nu de markt is omgeslagen, likken niet alleen de starters hun wonden. Zelfs grote, prominente ondernemingen uit onze sector zagen tot 85% van hun beurswaarde wegsmelten."

Volgens Jung hebben veel bedrijven deze dramatische terugval geheel aan zichzelf te wijten. "Vooral Amerikaanse ondernemingen werden een aantal jaren geleden uitsluitend beoordeeld op hun groeicijfers. Dit noopte hen buitensporig hoge prijzen te betalen voor acquisities."

Amerikaanse ondernemingen waren daarbij in het voordeel. Ze konden volgens Jung gigantische overnames doen door aandelen te ruilen. Dit leidde tot een enorme overwaardering en ver doorgeschoten aandelenkoersen. Siemens kon daar niet aan meedoen, omdat het Duitse concern tot voor kort geen beursnotering in de Verenigde Staten had.

Het alternatief was in contanten te betalen. Jung laat doorschemeren blij te zijn dit niet te hebben gedaan. Onlangs heeft Siemens een bod gedaan op het Amerikaanse Efficient Networks, producent van hogesnelheidsmodems. Jung: "Als we dat twee jaar geleden hadden gedaan, zou het ons ongeveer acht keer zoveel hebben gekost als nu."

De tweede reden achter de huidige malaise is volgens Jung dat veel leveranciers de groei hebben gekocht. "Ze gingen in zee met weinig kredietwaardige afnemers. Er kwam nog bij dat leveranciers van telecomapparatuur zich als bankiers gingen opstellen. Op een order van $100 miljoen werd een financiering van $275 miljoen gegeven. Dit overschot van $175 miljoen had niets met de werkelijke order te maken."




 


vr 23 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.