Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 23 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technologie in herstel
   
 

AMSTERDAM - Tot veler opluchting toonde de Amsterdamse effectenbeurs gisteren een redelijk herstel na twee ellendige dagen. De technologiesector veerde krachtig op met UPC als kampioen. Maar ook de financiële sector lag er fleurig bij. Hier en daar signaleerden handelaren dat particuliere koopjesjagers in de markt kwamen. Per saldo won de AEX index 11,15 punten op 529,42, een winst van ruim 2%.

Beleggers werden kennelijk gesteund door het feit dat de Amerikaanse beurzen donderdag na een fors verlies weer behoorlijk terugkwamen. Gisteren opende Amerika licht positief, maar in ieder geval was er tot 17.00 uur geen sprake van daling van de indices. Ook werd er volgens handelaren het een en ander gedaan aan het dekken van baisseposities voor het weekeinde. Technische analisten toonden zich verheugd dat de sterke weerstand op 527 voor de AEX ongeschonden uit de strijd kwam.

De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq lijkt even een dieptepunt bereikt te hebben. Daarop stoven tal van technologiewaarden in Amsterdam, die inmiddels op een soort uitverkoopprijzen terecht waren gekomen, met forse percentages omhoog. UPC kreeg deze week enorme knallen maar veerde gisteren dan ook als sterkste op met een koerswinst van EUR1,19 ofwel bijna 20% naar EUR7,19. ASML won ruim 9% op EUR25,88, Getronics deed hetzelfde op EUR5,05 en KPN was eindelijk weer eens flink in herstel. De koers steeg ruim 10% ofwel EUR1,05 naar EUR11,05.

Van der Hoop Effektenbank vindt KPN nu wel erg goedkoop geworden, want de boekwaarde is ook al ca. EUR10. Maandag aanstaande voorbeurs komt KPN met de cijfers en de plannen tot verkoop van 27 activiteiten om maar geld in de kassa te krijgen. Maar het samen aanleggen van UMTS-netwerken kan een leuk kostenvoordeel opleveren en ook andere bezuinigingsprogramma's kunnende financiële situatie wat verbeteren. Van der Hoop ziet dan ook een koersdoel van EUR22 binnen een jaar. Ook KPNQwest trok flink aan, namelijk bijna 7% naar 13,88. Dat was opvallend omdat zakenbank UBS Warburg opeens haar advies heeft verlaagd van 'kopen' naar 'verkopen'. Zo'n drastische meningsverandering komt zelden voor.

Versatel steeg eerst flink maar de winst verdampte gedurende de dag. Van der Hoop waarschuwt beleggers de handen niet aan dit fonds te branden. "Te riskant", aldus een rapport, omdat het gevaar van een negatief eigen vermogen dreigt en dus verbanning naar het strafbankje van de beurs.De koers steeg per saldo toch nog 9 eurocent naar EUR6,29 al stond al even EUR6,75 op het bord.

Philips voegde een solide EUR2,11 aan de koers toe op EUR30,56 en staat dus weer boven de EUR30. Op de lokale markt vielen de enorme koersstijgingen op van ASMI (+16,7%), Landis (+12,8%) en Ordina (+15%). CMG werd 7% duurder en Libertel 4,4%. Maar dat was allemaal nog niets vergeleken bij Newconomy (+23%) en Multihouse (+20%), terwijl KSI, Scala, Devote en Tie allemaal meer dan 10% koerswinst konden boeken.

De financiële waarden zijn de afgelopen weken fors afgestraft, ondanks het feit dat rentedaling altijd als gunstig voor deze sector wordt voorgesteld. Dit keer was er sprake van een redelijk herstel. ABN Amro veerde ruim 2% op naar EUR19,73 en Aegon deed het nog beter met EUR1,42 winst op EUR31,66. Fortis, dat houdstermaatschappij Calvé-Delft wil overnemen, bleef niet achter met een koerswinst van EUR1,19 op EUR26,75. ING kon zelfs EUR2,61 aantrekken naar EUR67,06.

De plotselinge belangstelling voor de technowaarden leidde zoals gewoonlijk tot een gedeeltelijk afscheid van de solide aandelen uit de oude economie. Beurslieveling Ahold moest dan ook EUR0,39 terug naar EUR33,05, Akzo Nobel leverde EUR1,09 in op EUR45,28 en Kon. Olie werd EUR1,34 goedkoper op EUR61,16. Het Amerikaanse Barrett, waarop Kon. Olie haar zinnen heeft gezet, raadt haar aandeelhouders aan om niet op het bod van Kon. Olie ($55 per aandeel) in te gaan omdat het te laag is. De koers van Barrett in de Vs schommelt nu rond de $61 zodat er wel een verhoging van het bod in het vat zit.

Met Corus gaat het niet lekker. De koers is de laatste tijd flink teruggezakt en gisteren werd het staalconcern weer twee eurocent goedkoper op EUR0,88 bij een omzet van ruim 55 miljoen stuks (dubbelgeteld).

Macintosh koopt bijna een half miljoen aandelen terug van NPM zodat de winst per aandeel over het jaar 2000 nog iets stijgt. Macintosh betaalt dat uit haar riante kaspositie. De koers van Macintosh steeg 40 eurocent naar EUR19,50.

Stork produceert onder andere slachtmachines. De BSE-crisis en het mond- en klauwzervirus zorgt voor stagnatie in de omzet. Dus gaan er 60 van de 600 arbeidsplaatsen in deze sector vervallen. Stork werd een eurodubbeltje goedkoper op EUR12,30. Nutreco, producent van vis- en veevoeder, heeft ook behoorlijk wat last van de vleescrisis en kondigde aan dat het sluiten van varkensslachthuizen het bedrijf straks wellicht een miljoen gulden per week gaat kosten. Nutreco werd een halve euro goedkoper op EUR43,50.

Peter van der Tuin



 


vr 23 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.