TETEVO/SKOPJE - De Macedonische regering heeft gisteren onder druk van bezoekend EU-buitenlandchef Javier Solana geweigerd in te gaan op een aanbod tot onderhandelen van de Albanese rebellen die de stad Tetovo al een week bedreigen.
Na een dag van landerig wachten in een weer herlevend Tetovo, beantwoordde de regering in Skopje het onderhandelingsaanbod van de rebellen met geweld. Tien verouderde Russische tanks vuurden tegen het vallen van de avond granaten af op vermeende stellingen van de opstandelingen in de heuvels boven Tetovo.
|
Javier Solana. (Foto: REUTERS)
|
Solana adviseerde president Boris Trajkovski van Macedonië niet met de rebellen te onderhandelen. Dit na eerdere voorzichtige signalen dat de Macedonische regering daartoe wel bereid zou zijn, vooral uit angst voor een escalatie van het conflict en oproer onder de grote Albanese minderheid in het land.
"Niets en ik bedoel niets kan worden bereikt met gewelddadige middelen. Het is een fout om met terroristen te onderhandelen en dat bevelen wij ook niet aan", aldus Solana.
Trajkovski stelde later op de dag niet te willen onderhandelen. Volgens de president is "toegeven aan etnisch extremisme het begin van het einde van vrede in de gehele regio". Soortgelijke woorden werden ook gesproken door de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, die een bezoek bracht aan naburig Kosovo. Ivanov komt vandaag in Skopje aan.
Verklaring
Onder het toeziend oog van Solana tekenden de twee voornaamste Macedonische Albanese partijen, waarvan er een in de regering zit, een verklaring. Hierin worden de rebellen opgeroepen de wapens neer te leggen. De rebellen lijken echter niet bereid naar die gematigde Albanese krachten te luisteren.
De rebellen op hun beurt reageerden met al even heftige verklaringen, nadat de nieuwe Macedonische beschietingen waren begonnen. Sadri Ahmeti, de leider van het Nationale Bevrijdingsleger (UCK), dat gelijke rechten voor de Albanezen in Macedonie verlangt, zei "niet bang te zijn voor het leger".
In zijn oproep tot onderhandelingen verklaarde het UCK dat "Macedonië hypocriet is met de bewering dat de Albanese bevolking gelijke rechten heeft. Ons geduld is ten einde en we hopen dat de internationale gemeenschap dat inziet. We willen geen oorlog, alleen maar onze rechten".
Cynisme
In Tetovo zelf heerst cynisme over de aanpak van het Macedonische leger. Inwoners zien een overeenkomst met de manier waarop, twee jaar geleden, de NAVO met bombardementen 'op afstand' probeerde de Servische leider Slobodan Milosevic op de knieën te krijgen.
Het al dagen aangekondigde grote offensief bleek gisteren, bij het vallen van de avond, vooral te bestaan uit het opvoeren van de beschietingen op de heuvels rond Tetovo. Als er al rebellen zijn achtergebleven, besloten die in ieder geval niet terug te schieten.
Het Macedonische leger was gisteravond vol zelfvertrouwen. "We verwachten na vannacht resultaten", aldus een legerwoordvoerder. Maar waarnemers vrezen dat de beschietingen vooral dienen om de Macedonische meerderheid gerust te stellen. • Solana |