SANTIAGO - Het grootste boorplatform ter wereld is gezonken en ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan, voor de kust van het Braziliaanse stadje Macae, even ten noorden van Rio de Janeiro. Het P-36 olieplatform, dat ruim 40 verdiepingen hoog boven de golven uit torende, verdween plotseling in de diepte nadat ijlings gemobiliseerde bergingsexperts, onder wie specialisten van het Nederlandse Smit Tak, er gisteren nog in leken te slagen het booreiland drijvende te houden.
Een explosie aan boord van de P-36, die vorige week donderdag aan tien mensen het leven kostte, sloeg één van de pijlers lek waardoor het platform zwaar slagzij maakte. Pogingen om perslucht en stikstof in de pilaar te pompen en zo het drijfvermogen van de getroffen pijler op te krikken, mislukten evenwel door de ruwe zee.
De lichte storm die gisterochtend opstak, bezegelde het lot van de P-36. Het kunstmatige eiland zonk hevig kreunend en krakend naar een diepte van ruim 1300 meter op het randje van het continentale plat en nam de lichamen van negen slachtoffers mee de diepte in.
|
Het grootste boorplatform ter wereld is toch gezonken. (Foto: REUTERS)
|
Het platform had op het moment van de tragedie nog ruim 1500 ton olie in zijn opslagtanks. Deze reservoirs kunnen de hoge waterdruk niet weerstaan en zijn tijdens het zinken volgens experts zeker geïmplodeerd. Een milieuramp is evenwel niet te verwachten. Volgens directeur Garo Batmanian van het Wereld Natuurfonds in Brazilië, zal de zeestroming de te verwachten olievlek de wijde oceaan opsturen waar de brandstof op natuurlijke wijze chemisch kan afbreken.
Het gebied waar het platform zonk, kent bovendien geen bijzondere fauna. Om het risico van een milieuramp verder te reduceren, houdt de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobrás 26 schepen paraat met absorberingsmiddelen en chemicaliën aan boord, om een eventuele olievlek onmiddellijk te kunnen bestrijden.
Voordat zij het zinkende platform moesten evacueren, slaagden de oliewerkers erin om de elf bronnen die op de P-36 waren aangesloten, te vergrendelen. Het platform produceerde ongeveer 80.000 vaten olie per dag.
Volgens experts zal het niet mogelijk zijn om het platform te bergen.