DEN HAAG - Binnen de paarse coalitie is een knallende ruzie ontstaan tussen PvdA en haar coalitiegenoten VVD en D66 nu de sociaal-democraten volharden in hun blokkade van de privatisering van Schiphol en de regionale energiemaatschappijen.
Minister Netelenbos (Verkeer) verdedigt vandaag haar plannen om Schiphol nog voor de zomer naar de beurs te brengen, maar zal daarbij op fel verzet stuiten van haar eigen PvdA, die de verkoop van Schiphol veel te vroeg vindt komen.
Monopolie
PvdA-Kamerlid Van Gijzel vreest dat Schiphol door een gebrek aan concurrentie veel te veel macht krijgt en in feite als een monopolist gaat functioneren. De PvdA-er wil daarom keiharde afspraken over de milieuregels en een scheiding van regelgeving en handhaving bij de overheid.
Van Gijzel ziet de economische voordelen van privatisering voor het bedrijf Schiphol wel, maar volgens hem zijn de economische nadelen voor heel Nederland momenteel groter dan de voordelen. De PvdA'er wil daarom van Netelenbos keiharde garanties dat de mainportfunctie van Schiphol niet in gevaar komt.
De VVD is woedend over het verzet van de sociaal-democraten en verwijt de PvdA koudwatervrees. Volgens VVD-Kamerlid Te Veldhuis zijn juist keiharde voorwaarden aan de verkoop van Schiphol verbonden. Ook D66 vindt dat de beursgang door moet gaan.
Stroombedrijven
Vandaag praat de Tweede Kamer ook opnieuw met minister Jorritsma (Economische Zaken) over de privatisering van de regionale energiebedrijven.
Ook hier wil een meerderheid onder leiding van de PvdA het kabinet de voet dwars zetten, omdat de Kamer vindt dat er onvoldoende garanties zijn om te voorkomen dat huishoudens straks een veel te hoge energierekening in de bus gaan krijgen.
PvdA-Kamerlid Crone, die kan rekenen op de steun van onder meer CDA en GroenLinks, zal vandaag een groot aantal extra eisen op tafel leggen waaraan Jorritsma moet voldoen. Zo niet, dan stemmen de sociaal-democraten tegen de wet die de privatisering mogelijk moet maken.
De VVD waarschuwt de Pvda het tegenhouden van de nu voorliggende plannen de elektriciteitsbedrijven enorm belemmert in hun toekomstkansen. Ook D66 heeft geen goed woord over voor het verzet van de PvdA. Kamerlid Van Walsem verweet Crone eerder "staatssocialisme" en "staatsamateurisme" door de bedrijven in eigen hand te willen houden. |