Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Romans Vainsteins beledigt tifosi
   
 

door Bert Schaap

MONTE SAN PIETRANGELI - In het Italiaanse binnenland aan de Adriatische kust, ten zuiden van Ascoli, doken gistermiddag plotseling twee Belgische wielerfans op. Ze hadden een lange reis achter de rug, maar dat hadden ze er graag voor over om hun oogappel Romans Vainsteins te ontmoeten. Antoine de Blonde en zijn broer kwamen niet voor niets naar de Tirreno-Adriatico. In een huiveringwekkende sprint, compleet met spectaculaire valpartij, boekte Vainsteins zijn eerste overwinning als regerend wereldkampioen.

Een kans voor open doel om ook in publicitair opzicht een voltreffer te scoren. De afgelopen maanden kwam het met veel bombarie aangekondigde collectief van Domo-Farm Frites met veel gesputter op gang. Slechts zes bescheiden eerste plaatsen werden er door de mannen van Patrick Lefevere binnengehaald. In de belangrijkste wedstrijden was de sterrenformatie onzichtbaar of stonden ze in de Omloop Het Volk met zijn allen voor een gesloten spoorwegovergang. De sprintzege van Vainsteins telde gistermiddag het zwaarst. Daarom was het buitengewoon onprofessioneel en ronduit onbeschoft van Vainsteins om meteen in de bus te verdwijnen zonder de tifosi en de media te woord te staan. Donderdagavond geeft hij in Milaan een persconferentie en daarmee basta! Ook de ploegleiding en de pr-afdeling van Domo-Farm Frites weigerden hun verantwoordelijkheid te nemen. De Let was weg en bleef weg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 34kb)
Vainsteins wint. (Foto: EPA)
Het amateurisme van Vainsteins leverde meer opwinding op dan de etappe. In de bonificatiesprints onderweg kwam er geen verandering in het algemeen klassement, waarin de verschillen nog altijd miniem zijn. Na de laatste kilometer reden een paar coureurs in de hekken. Lopeboselli en klassementsleider Sergei Ivanov werden per ambulance afgevoerd. Omdat Ivanov de streep passeerde, staat zijn naam op de eerste plaats in het algemeen klassement. Vanmiddag wordt zijn opvolger gehuldigd.

Terwijl de Belgische supporters op zoek gingen naar hun idool, zat de Groningse delegatie na te kaarten over de sensationele ontknoping. Volgend jaar start de Giro d'Italia in de provinciehoofdstad. Om ervaring op te doen en om de contacten te onderhouden, zijn de Groningers bij zoveel mogelijk wedstrijden van de organisatie RCS aanwezig. Naast besprekingen met koersdirecteur Carmine Castellano wordt een dezer dagen Pescara, de geboorteplaats van Verdi, bezocht. In dit stadje aan de Adriatische kust start op 19 mei de Ronde van Italië. Drie dagen eerder gaat Gironingen 2002 bij de paus op audiëntie.

"Wij hebben Castellano ook uitgenodigd", vertelt Dick Heuvelman. "Die uitnodiging heeft hij geaccepteerd. Zo doen wij iets voor hem terug. Daar houden Italianen van."

De wielerjournalist kwam vijf jaar geleden op het lumineuze idee om de prominente etappekoers naar zijn stad te halen. "Er was een groot sportsymposium van de Gasunie. Het gehoor werd uitgedaagd om met een bijzonder evenement op de proppen te komen. Ik dacht meteen aan de Giro in 2002 en ben op zoek gegaan naar argumenten. Volgend jaar wordt de euro geïntroduceerd. In het Amerikaanse wielerblad Bike wordt Groningen omschreven als de beste fietsstad ter wereld. Bovendien hebben wij veel Italiaanse architectuur. Omdat de Italianen gek zijn op cultureel-historisch perspectief, ben ik in de geschiedenisboeken gedoken. In 2002 is het precies 330 jaar geleden dat de stad door de bisschop van Münster werd belegerd. Wij hebben die aanval natuurlijk afgeslagen, maar de vrede is nooit getekend. Dat gaat nu gebeuren."

Het is nog onduidelijk of op 11 mei wordt afgetrapt met een proloog of dat er meteen een etappe rond Groningen wordt verreden. Een dag later staat de rit naar Münster op het programma. Via Keulen, Luik of Zolder, Luxemburg en Straatsburg reist het circus naar Italië.

Heuvelman: "Het budget van drie miljoen gulden is rond. Met de Giro als hart wordt het één groot Italiaans feest dat minstens een maand gaat duren. De Rabobank heeft al toegezegd om met de sterkste ploeg, dus met Michael Boogerd, te verschijnen. Ook komen alle Italiaanse topploegen naar het hoge noorden."

Met deze unieke stunt wordt Groningen in Italië en de rest van Europa definitief op de kaart gezet. Heuvelman: "En nu maar hopen dat de paus zijn zegen wil geven."

• Het is uitgesloten dat de BankGiroLoterij-ploeg van Arend Scheppink volgend jaar een wild-card krijgt voor de Giro d'Italia. Omdat alle Italiaanse topploegen de Giro rijden, is er geen plaats meer voor de Nederlandse equipe uit de tweede divisie.

• Servais Knaven is aan de ploeg van Domo-Farm Frites toegevoegd voor de klassieker Milaan-Sanremo. De Nederlandse wielrenner vervangt de Belg Axel Merckx, die na een val in Parijs-Nice competitieritme mist. Naast Knaven heeft ook de Nederlander Max van Heeswijk een plaats in de ploeg voor de Primavera gekregen.

Tirreno-Adriatico. Zesde etappe, Torre San Patrizio - Monte San Pietrangeli: 1. Vainsteins (Let) 136 km in 3.32.33 (38,391 km/u), 2. Markus Zberg (Zwi), 3. Serpellini (Ita), 4. Conte (Ita), 5. Piccoli (Ita), 13. Boogerd, 43. Boven, 69. Knaven 0.44, 85. Den Bakker 2.47, 90. De Jongh 5.25, 111. Van Heeswijk 7.47.

Algemeen klassement: 1. Sergej Ivanov (Rus) 20.03.53, 2. Petito (Ita) 0.01, 3. Colombo (Ita) 0.02, 4. Plaza (Spa) 0.03, 5. Rebellin, 6. Savoldelli (Ita) 0.06, 7. Boogerd 0.08, 8. Ruslan Ivanov (Rus) 0.13, 9. Beat Zberg (Zwi) 0.16, 10. O'Neill (Aus) 0.20, 84. Boven 16.34, 85. Knaven 17.07, 93. Den Bakker 19.26, 115. Van Heeswijk 30.54, 125. De Jongh 35.31.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.