Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Tinus' nog niet fris in het hoofd
   
 

Van onze wielermedewerker

AMSTERDAM - Ze was even spontaan en vrolijk als altijd, maar tijdens de voorstelling van haar ploeg vertelde drievoudig Olympisch kampioene Leontien Zijlaard-Van Moorsel dat het 'tussen de oren' allemaal nog niet in orde is. De superkampioene heeft de laatste maanden ook de keerzijde van de medaille gezien en heeft daardoor de batterij nog onvoldoende opgeladen om er weer volop tegenaan te gaan.

Over deelname aan de Primavera Rosa, het zusje van Milaan-Sanremo, aanstaande zaterdag, verkeert de Boekelse zelfs nu nog in dubio.

Waar ze normaal gesproken in deze periode van het jaar onbevangen aan het seizoen begint, loopt Van Moorsels hoofd nu over van de twijfels. "Ik ben absoluut niet fris in mijn hoofd", verklaarde Tinus. Over de datum en de locatie van haar werelduurrecordpoging kon ze geen zinnig woord zeggen en ook het moment waarop ze definitief afstapt, staat nog niet in haar agenda genoteerd. Al heeft ze zich wel laten ontvallen dat ze een afscheid met een wereldtitel in België, volgend jaar, wel ziet zitten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Leontien Zijlaard-Van Moorsel. (Foto: Eigen foto)
Ook de houding op haar fiets bezorgen Van Moorsel kopzorgen. Nu het werelduurrecord op een conventionele fiets gereden dient te worden, moet ze opnieuw leren 'onder in de beugel' te rijden. De vrouwelijke vormen maken dat er niet gemakkelijker op.

Hoewel ze onmiskenbaar het boegbeeld blijft van haar ploeg én van het Nederlandse vrouwenwielrennen, treedt de Sportvrouw van het Jaar steeds minder nadrukkelijk op de voorgrond. Met Hanka Kupfernagel, wereldkampioene veldrijden en vice-olympisch kampioene, heeft echtgenote, ploegleider en manager Michael Zijlaard een andere renster van wereldformaat in zijn Farm Frites/Hartol-team gehaald. Met de oprichting van een heuse opleidingsploeg bewijst het echtpaar Zijlaard al bezig te zijn met het tijdperk na Van Moorsel. Met het Rotterdamse Thorbecke Lyceum worden plannen uitgewerkt om volgend jaar schooljaar met een wielerklas te beginnen.

Het opleiden van jong talent geeft Van Moorsel de kans af en toe haar gedachten eens te verzetten. En dat is nodig ook, want overal waar ze komt is de renster een hot item. "Ik vind het moeilijk om 'nee' te zeggen. In elk dorp kijken ze uit naar mijn komst en vragen kinderen handtekeningen. Soms moet Michael me echt afschermen. Door alle hectiek ben ik vermoeid aan het seizoen begonnen. Ik ben niet fris in mijn kop. Als iemand me een week vakantie zou aanbieden, zou ik direct de koffers pakken."




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.