Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje ten aanval
   
 

door Valentijn Driessen

ZEIST - Een beter signaal over z'n bedoelingen tijdens de Iberische missie kon Louis van Gaal gisteren nauwelijks afgeven. Gezien het belabberde uitzicht van het Nederlands elftal op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan zijn overwinningen tegen Andorra (zaterdag in Barcelona) en Portugal (woensdag 28 maart in Porto) haast noodzakelijk.

Als je moet winnen, val je aan, en dat is de bondscoach van plan als je de lijst van 21 geselecteerden bekijkt.

Louis van Gaal begroet vandaag in Hoenderloo liefst zes spitsen en drie buitenspelers. Naast twee keepers moeten vier middenvelders en zes verdedigers deze overvloed aan aanvallers ondersteunen. De kanttekening is op z'n plaats dat twee van de zes verdedigers (Phillip Cocu en Wilfred Bouma) eigenlijk middenvelders zijn. "Ons uitgangspunt is heel duidelijk", volgens Van Gaal. "Winnen, ja."

Gezien het personeelsbeleid van de bondscoach keert hij terug op z'n favoriete 4-3-3-systeem. Naast Patrick Kluivert heeft Van Gaal met Marc Overmars en de teruggekeerde Boudewijn Zenden weer de beschikking over fitte vleugels. Het zou de aanval zijn die hij dit seizoen voor ogen zag als zijn verblijf bij FC Barcelona langer had geduurd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Pierre van Hooijdonk en Clarence Seedorf. (Foto: ANP)
De aanval wordt de komende acht dagen dus cruciaal voor Oranje. Alleen valt het voor het Nederlandse voetbal niet te hopen dat de schaal te ver naar voren is doorgeslagen. Binnen het internationale topvoetbal wordt meer dan regelmatig bewezen dat het aantal aanvallers of een offensieve speelwijze niet per definitie garant staat voor zeges. Zie alleen het defensieve Oranje-experiment tegen Spanje, dat in Sevilla resulteerde in 2-1 winst.

Over negen dagen weet iedereen meer. En Oranje speelt niet alleen tegen Portugal, maar eveneens tegen Andorra. Een tegenstander van het kaliber Liechtenstein en San Marino en normaliter dus een doelpuntrijke opwarmer voor de zwaarste klus in groep 2 in Porto. "Het is respectloos om Andorra als opwarmer te zien. Vergeet niet dat Frankrijk in de aanloop naar het Europees kampioenschap ternauwernood met 1-0 won in het mini-stadion van FC Barcelona, waar wij eveneens spelen. De latere Europees kampioen eindigde trouwens met tien man vanwege een rode kaart van Dugarry."

"Wel zal je geconfronteerd worden met een ultra-defensief Andorra en misschien spelen we wel met vier spitsen. In ieder geval zullen we de ruimtes op de flanken moeten benutten en dus over een breed front aanvallen. Belangrijk is een snelle balcirculatie."

Vanaf zondag zegt Van Gaal zich vervolgens te richten op Portugal. Hij wil de wedstrijden los van elkaar zien. Daarom is in zijn optiek geen ruimte om spelers bij wijze van sparen op de bank te houden tegen Andorra om ze zo optimaal aan de start te krijgen vier dagen later. "Of het moet noodzakelijk zijn in verband met blessures. Dat heb je niet in de hand. Alle geselecteerden zijn zaterdag in principe fit. Kevin Hofland loopt nog met enkele hechtingen in zijn onderbeen rond, maar dat komt goed. Jaap Stam is in het ziekenhuis in Amsterdam onderzocht aan zijn elleboog en ik voorzie voor hem evenmin problemen."

De verdediger van Manchester United voelt zich weer beter. "Zondag had ik veel last. Waarschijnlijk was er een spiertje of bandje bij de elleboog verrekt. De oorzaak weet ik niet. Waarschijnlijk ben ik er zaterdag tegen Leicester City op gevallen. Inmiddels ondervind ik geen hinder meer."

Meest verrassende aanwezige in de selectie waarin ook Patrick Paauwe, Wilfred Bouma, Paul Bosvelt, Kevin Hofland, Arnold Bruggink en Jerrel Hasselbaink zijn teruggekeerd, is uiteraard Pierre van Hooijdonk, de spits van Benfica en huidige topscorer van Portugal. Sinds EURO 2000 vernam hij niets meer uit Zeist. Vorige maand vroegen de Portugese internationals zich nog verwonderd af waarom de topscorer van hun vaderland niet goed genoeg was voor Oranje. Tot hun grote opluchting overigens, want ze hebben in Portugal behoorlijke schrik voor de lange Brabander.

Het was keuzeheer Van Gaal ter ore gekomen en hij ging uiteindelijk overstag. Zelfs als Van Hooijdonk niet verder komt dan een plaats op de bank, vindt de bondscoach hem nu belangrijk voor Oranje. "Hij kan ons een psychologisch voordeel geven. Pierre heeft uitstraling, is een autoriteit in Portugal en kan eventueel beslissend zijn."

Meest verrassende afvaller naast Marc van Hintum, André Ooijer, Theo Janssen en John de Jong is vanzelfsprekend Clarence Seedorf. Ondanks z'n 24 jaar al 56-voudig international. De middenvelder van Internazionale is het slachtoffer geworden van z'n keus voor een club waar chronisch wanbeleid wordt gevoerd. Van Gaal: "Clarence komt bij Inter nauwelijks aan spelen toe of slechts tien of vijftien minuten. Ik heb het afgewogen ten opzichte van andere spelers en toen kon ik niet anders dan hem passeren."

Vanmiddag na het verzamelen in Hoenderloo gaat de bondscoach voor het eerst met zijn uitgebreide selectie het veld op. Omdat maar achttien man op het wedstrijdformulier mogen staan, verhuizen drie internationals zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Andorra naar de tribune.

De selectie:Edwin van der Sar (Juventus), Sander Westerveld (Liverpool), Michael Reiziger (Barcelona), Frank de Boer (Barcelona), Jaap Stam (Manchester United), Kevin Hofland (PSV), Wilfred Bouma (PSV), Phillip Cocu (Barcelona), Paul Bosvelt (Feyenoord), Mark van Bommel (PSV), Edgar Davids (Juventus), Patrick Paauwe (Feyenoord), Roy Makaay (Deportivo la Coruna), Patrick Kluivert (Barcelona), Jerrel Hasselbaink (Chelsea), Pierre van Hooijdonk (Benfica), Marc Overmars (Barcelona), Boudewijn Zenden (Barcelona), Victor Sikora (Vitesse), Jan Vennegoor of Hesselink (FC Twente), Arnold Bruggink (PSV).




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.