AMSTERDAM - Voor Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waren de rollen gisteren omgekeerd. Nu eens niet achter de interruptie-microfoon op een aandeelhoudersvergadering van een of ander beursfonds, maar zelf aan de bestuurderstafel presenteerde hij de jaarcijfers van zijn belangenvereniging over 2000.
Eén punt wilde hij vooral kwijt: de 'juridische spelverruwing' door bedrijven maakt de belangenbehartiger het leven moeilijk. Het jaar 2000 stond voor de VEB vooral in het teken van de zaak tegen World Online (WOL). Met ruim 10.000 gedupeerde beleggers is de VEB het gevecht om een schadevergoeding tegen het internetbedrijf aangegaan. In de verbale oorlog dreigde de advocaat van WOL uiteindelijk zelfs met een tegenclaim van EUR1,7 miljard. Zie daar de juridische spelverruwing waarop De Vries doelt.
|
Peter Paul de Vries achter de interruptie-microfoon. (Foto: ANP)
|
Of die tegenclaim al op de deurmat ligt? De Vries: "Nee. Ze dreigden met een tegenclaim als wij zouden claimen. We zijn nu net, afgelopen woensdag, tot dagvaarding overgegaan. Ik heb begrepen dat WOL binnen enkele dagen een beslissing neemt." Bezorgd is het VEB-bestuur niet. "Onze advocaten betitelen de claim als kansloos. Bovendien gaat het om een bedrag dat ons verenigingsvermogen zo ver te boven gaat, dat we er ons geen reële voorstelling van kunnen maken", aldus de directeur.
Juridisch is het een dure tijd voor de VEB. Aan belangenbehartiging hangt een prijskaartje. WOL is geen uitzondering. De Vries verwijst eveneens naar "intimidatiepogingen en bedreigingen" van bestuursvoorzitter Richard Homburg van vastgoedfonds Uni-invest richting een groep aandeelhouders die die fusie met Vastned Offices/Industrial tegen wilde houden. De groep had bezwaar tegen de hoge geldelijke beloning die Homburg bij de fusie zou krijgen.
De Vries: "De bestuursvoorzitter heeft die beleggers persoonlijk gebeld. Een aantal is toen afgehaakt. Ook de VEB is bedreigd met een tegenclaim indien de fusie niet door zou gaan." Die tegenclaim is niet gekomen, ondanks het feit dat VEB en de aandeelhouders de fusie met succes wisten te blokkeren.
De VEB heeft de juridische oorlogskas inmiddels flink gespekt om ook in de toekomst voor de rechten van beleggers op te kunnen komen. Vorig jaar werd 736.000 (in 1999 nog 134.000) toegevoegd aan de voorziening voor juridische adviezen. In totaal heeft de belangenbehartiger nu 1,5 miljoen onder deze noemer op de balans staan. De Vries: "We hebben diepe zakken nodig om juridische procedures te kunnen voeren."
De extra reservering is vooral door een forse ledengroei van 7500 naar 27.500 mogelijk geworden. Tweederde van de stijging komt overigens voor rekening van door WOL gedupeerde beleggers.
De VEB zal op haar algemene ledenvergadering eind maart voorstellen de contributie van 90 te verhogen naar EUR50 (110,19). Volgens de belangenbehartiger 'de beste investering ooit'. De VEB heeft in het verleden vergoedingen weten af te dwingen voor gedupeerde aandeelhouders van Philips en uitzender Content. Verscheidene zaken lopen nog, zoals die tegen Fokker en Text Lite.
Op de vraag welke bedrijven in 2001 zullen worden aangepakt, antwoordt De Vries met: "Heeft u een suggestie?" Als daarop de namen UPC en Newconomy vallen, vindt de VEB-voorzitter het inderdaad tijd dat de 'puzzel' Newconomy wordt opgelost. "Iedereen ziet met grote spanning uit naar de jaarcijfers van Newconomy." Als enkele journalisten vervolgens concrete vragen over het bedrijf gaan stellen, lacht De Vries zijn ondeugende lach: "Ik ben bang dat ik uw vragen zelf zal moeten stellen in die jaarvergadering."
De luis in de pels voor elk ondernemingsbestuur dat aandeelhouderswaarde negeert: Peter Paul de Vries achter de interruptie-microfoon in een aandeelhoudersvergadering. FOTO: