AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs leverden de belangrijkste aandelenindices gisteren hun aanvangswinsten kort na opening al weer in. Optiehandelaren die stukken bijkochten, zorgden daarmee maar heel even voor stijgende koersen. Aanhoudende onzekerheid over wat de toekomst brengen zal, deed AEX en Midkap ruim een procent lager sluiten. Het wachten was, ook gisteren, op het rentebesluit van de Fed.
Dat besluit valt vandaag. De meerderheid van de Fed-watchers verwacht dat voorzitter Alan Greenspan de rente met een half procent zal verlagen. Een minderheid heeft zelfs een verlaging van driekwart procent in de boeken staan. Middels een renteverlaging zou de Fed-voorzitter het consumentenvertrouwen op peil kunnen houden. Verliezen de Amerikaanse kopers hun vertrouwen in de economie, dan wordt het gevaar van een recessie reëel, zo waarschuwde Greenspan eerder al.
De AEX-index moest de afwachtende houding van beleggers bekopen met een puntenverlies van 5,88 (1,1%) op 547,62, na een tussentijds hoogtepunt op 559,41. De Midkap leverde absoluut en procentueel nog iets meer in: 8,04 punten (1,4%) op 575,35, na tussentijds gepiekt te hebben op 584,20. Van de 25 AEX-fondsen eindigden 20 lager, één onveranderd en vier hoger; van de Midkap 19 lager, twee onveranderd en eveneens vier hoger.
Grootste procentuele daler binnen de AEX was KPN-deelneming KPNQwest (-11,5% op EUR13,41), op afstand gevolgd door uitgever Wolters Kluwer (-3,6% op EUR23,64) en verzekeraar Aegon (-3,4% op EUR31,67. Grootste stijgers waren was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (+0,9% op EUR59,65) en elektronicaconcern Philips (+0,9% op EUR32,55).
Toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASM Lithography vrijdag nog in de hoek waar de meeste klappen vielen hield de schade gisteren beperkt tot elf eurocent op EUR22,89. ASML waarschuwde eind vorige week dat de verkopen in 2001 die in 2000 níet zullen overtreffen.
Voor analist Jan-Hein Arts van Insinger de Beaufort was die mededeling gisteren aanleiding om zijn koopadvies (accumulate) te verlagen naar verkopen (reduce). Insinger's grondhouding ten opzichte van ASML blijft positief, aldus Arts, maar dat laat onverlet dat de situatie in de halfgeleiderindustrie zich onverwacht snel heeft verslechterd.
Uitgever VNU eindigde onveranderd op EUR42,00. Na ruim een jaar verdwijnt het mannenblad ZSM uit de schappen, zo maakte VNU bekend. Met ingang van 1 mei houdt de glossy op te bestaan, omdat de advertentie-inkomsten en de oplage ver achter blijven bij wat is begroot.
ABN Amro (-EUR0,45 op EUR20,96) wordt wel eens vaker genoemd als mogelijke overnemer van een financiële dienstverlener. Gisteren was de bank van Rijkman Groenink zelfs even in de race voor een vermogensbeheerder die niet eens te koop staat.
De Britse Sunday Times wist afgelopen weekeind te melden dat ABN Amro interesse heeft in de Schotse vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management. Topman Martin Gilbert ontkende vervolgens tegenover een Schotse krant dat zijn bedrijf in de etalage stond.
Chemieconcern Akzo Nobel sloot één eurocent lager op EUR48,89. Gisteren werd bekend dat Akzo een bod zal uitbrengen van naar verluidt EUR24 miljoen op het Indiase Centak Chemicals. Akzo heeft al een belang in Centak van 40%.
TNT Post Groep (-EUR0,39 op EUR24,01) meldde verder dat het ministerie van Verkeer & Waterstaat nog eens EUR118 miljoen heeft opgehaald met de verkoop van ruim 5 miljoen extra aandelen TPG. In totaal heeft de Staat nu 40,25 miljoen aandelen in de post- en pakjesbezorger verkocht, voor in totaal EUR906 miljoen.
Belbedrijf KPN (-3,6% op EUR11,75) maakte de gefaseerde verkoop bekend van een 56%-belang in Teledynamics, dat apparatuur levert aan call centra.
Binnen de Midkap was ict-dienstverlener Ordina een grote daler (-5,3% op EUR20,50). Analisten van Van der Hoop Effectenbank handhaafden gisteren hun koopadvies, maar verlaagden wel hun 12-maands koersdoel van EUR30 naar EUR28.