AMSTERDAM - Heeft Ajax een gat in de hand? Dat was gisteren de grote vraag bij de presentatie van de halfjaarcijfers door Neerlands enige beursgenoteerde voetbalclub. Want opnieuw bleken de bedrijfslasten hoger uit te vallen èn harder te groeien dan de opbrengsten.
Ditmaal waren de 'overige bedrijfskosten' de voornaamste boosdoener. Gestegen advieskosten (lees: advocaatkosten) alsmede kosten uit de buitenlandse deelnemingen stuwden de lasten van Ajax over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar omhoog naar 66,5 miljoen. Dat was 5,2% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet klom daarentegen slechts met 4,6% tot 56,5 miljoen.
Ajax leeft dus nog steeds boven zijn stand. Maar de directie belooft beterschap: dit jaar wordt de "kostenbeheersing verder geoptimaliseerd", zoals dat zo mooi heet. Hoe? door meer spelers te verhuren (Ajax heeft ondertussen wel meer spelers onder contract staan dan vorig boekjaar), minder vacatures op te vullen (al wordt hier een behoorlijke slag om de arm gehouden) en "het vergroten van het algemene kostenbewustzijn bij het management door strakke budgettering" (in gewoon Nederlands: Ajax wil de hand op de knip houden).
|
Ajax boekte een klein winstje dankzij onder andere de verkoop van Dani. (Foto: REUTERS)
|
De resultaten van dit al zullen pas in het volgende boekjaar 2001/2002 zichtbaar zijn, aldus Ajax, dat ook studeert op mogelijkheden om de inkomsten te verhogen uit sponsoring, internet, tv-rechten en merchandising. De laatste activiteit was door de vorige directie ook al tot speerpunt uitgeroepen om Ajax minder transfer-afhankelijk te maken, maar dat streven mislukte jammerlijk.
In het afgelopen halfjaar bleven deze inkomsten uit de verkoop van shirts, vaantjes en sjaals steken op 4,7 miljoen. De televisie-inkomsten stegen met twee ton naar 4,3 miljoen licht, waar de voetbalomzet daalde met zes ton tot 27,7 miljoen. Ajax wijt dat met name aan de vroege uitschakeling in het Uefa Cup-toernooi.
De sponsorinkomsten groeiden wel: met 2,7 tot 19,8 miljoen dankzij een vernieuwd contract met hoofdsponsor ABN Amro en nieuwe contracten met Siemens, Grolsch en Kellogg's. De nieuwe kledingsponsor Adidas bracht daarentegen minder geld in het laadje dan Umbro.
De buitenlandse deelnemingen kostten Ajax weer een lieve duit. Het halfjaarverlies kwam uit op 3,8 miljoen, waarbij zowel Ghana, Zuid-Afrika als België rode cijfers schreven.
Dat Ajax toch een nettowinstje van 0,6 miljoen kon publiceren (1 miljoen minder dan over dezelfde periode in het boekjaar 1999/2000) was wederom te danken aan transferopbrengsten. Ajax verkocht Grönkjaer en Dani, wat een vergoedingssom van 25,5 miljoen opleverde.
Ajax denkt de tweede helft van het boekjaar financieel beter af te sluiten. De komende maanden speelt Ajax nog de thuiswedstrijden tegen Feyenoord en PSV, traditioneel de twee kaskrakers in het nationale voetbalseizoen.
Verder hoopt de Amsterdamse voetbalclub te profiteren van nieuwe afspraken over televisierechten. Een nieuwe verdeelsleutel van de televisieopbrengsten binnen de Eredivisie NV (ENV) zullen tot hogere inkomsten leiden, verwacht Ajax.
Ook over het bereikte compromis over het internationale transfersysteem is Ajax hoopvol. Bepalend voor Ajax' instemming met het akkoord is in hoeverre clubs een financiële vergoeding krijgt voor gemaakte opleidingskosten, als jeugdspelers vertrekken.