Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Macedonië stuurt
versterkingen
naar Tetovo

   
 

Van onze correspondent

TETOVO - Macedonië heeft gisteren in allerijl tanks, pantservoertuigen en extra troepen naar Tetovo overgebracht. Tot nu toe waren daar alleen politietroepen, die vuurgevechten hebben geleverd met Albanese opstandelingen in de bergen ten noorden van deze grootste Albanese stad in het Balkanland.

De troepenversterkingen zijn volgens regeringswoordvoerders aangevoerd voor een 'eindoperatie' tegen de rebellen. De gevechten in de heuvels rond Tetovo leken gisteren echter af te nemen, ondanks onbevestigde berichten dat de rebellen in de vroege ochtenduren hadden geprobeerd de stad binnen te dringen.

Alles wees er gisteren juist op, dat delen van het rebellenlegertje van naar schatting 200 man al zijn vertrokken, kennelijk op weg naar de stad Gostivar, meer naar het zuiden. Dat bleek onder meer door de eenzijdigheid van de beschietingen. De Macedoniërs vuurden van tijd tot tijd de heuvels in, maar van daaruit werd niet teruggeschoten. De gedeeltelijke aftocht van de rebellen heeft waarschijnlijk ook te maken met het gebrek aan steun dat zij in Tetovo onder de Albanezen heeft gekregen.

Macedonische veiligheidstroepen hebben alle wegen naar de bergen tussen Tetovo en Gostivar afgesloten, maar wagen zich niet in de heuvels waar de rebellen nog heer en meester zijn. De komst van het zwaardere materieel leek de bevolking in Tetovo onnodig, omdat de strijd al leek te luwen en is kennelijk meer een poging van de Macedonische regering om de bezorgde bevolking te laten zien dat het de opstand ernst neemt. De troepenversterkingen reden dan ook, op weg naar Tetovo, eerst rustig door de straten van de hoofdstad Skopje.

Volgens militaire bronnen in Skopje zal een deel van de troepen, aangevuld met zondag opgeroepen reservisten, worden ingezet langs de grens met Kosovo, waar de NAVO gisteren aankondigde zwaarder te zullen patrouilleren.

NAVO-secretaris-generaal George Robertson kondigde aan meer troepen in Kosovo naar de grens te dirigeren om verdere infiltraties van opstandelingen in Macedonië te verhinderen en de aanvoerlijnen van wapens af te snijden. Andermaal sloot Robertson NAVO-interventie in Macedonië uit. "We zijn vastberaden deze beperkte groep extremisten af te snijden van hun bevoorrading", zei Robertson gisteren in Brussel na besprekingen met de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Srdjan Kerim.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) erkende in Brussel dat KFOR 'nogal laat' heeft ingegrepen tegen de Albanese extremisten in Macedonië en dat er niet tijdig aan de Macedonische regering werd doorgegeven wat zich afspeelde in het grensgebied. "Maar nu doen ze wat ze moeten doen, hoewel je in zo'n bergachtig gebied natuurlijk niet ieder geitenpad in de gaten kunt houden."

De Russische president Vladimir Poetin zei gisteren dat de situatie 'uit de hand loopt' en drong er bij de internationale gemeenschap op aan alle middelen, inclusief geweld, te gebruiken om te verhinderen dat het conflict uitloopt op een nieuwe Balkanoorlog. Poetins waarschuwing was vervat in een brief aan de Joegoslavische president Vojislav Kostunica.

In Brussel kreeg minister Kerim van de 15 lidstaten te horen dat zij vierkant achter hem staan, maar ook dat er geen bereidheid bestaat tot een verder NAVO-ingrijpen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten keurden wel een plan goed om Macedonië financieel te hulp te schieten de multi-etnische samenleving te versterken. Een van de grieven van de opstandelingen is dat de Albanese minderheid gediscrimineerd wordt en minder rechten heeft dan de Macedonische meerderheid.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.