Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Examenvoorbereiding
vwo'ers loopt gevaar

   
 

door Pieter Klein Beernink

AMSTERDAM - Vwo-leerlingen uit het studiehuis kunnen zich niet fatsoenlijk op hun eindexamen voorbereiden: voor 8 van hun 12 nieuwe examenvakken is geen oefenbundel beschikbaar. De oefeningen komen pas in augustus op de markt, als het examen al een paar maanden voorbij is.

Zodoende wordt de zware krachtproef voor de eerste studiehuis-vwo'ers een grote verrassing: Pas in mei, op het eindexamen, krijgen ze voor het eerst een nieuwe examenopdracht onder ogen. Hetzelfde geldt overigens voor hun docenten. Zij waren eraan gewend de opgaven gedurende het hele laatste schooljaar te gebruiken als oefening op het komende examen.

"Dit is een ramp", zegt wiskunde-docente Joyce Potter van Loon van het Rijnlands Lyceum in Wassenaar. Ook voor haar vak is de bundel met nieuwe stijl-opgaven nog niet voor handen: "Zonder twijfel zit er minstens één opgave bij, waarvoor de nieuwe grafische rekenmachine nodig is. Maar daarvoor kunnen de leerlingen niet oefenen."

Zelf een paar oefeningen in elkaar sleutelen is niet zo eenvoudig, legt de docent uit: "In één opdracht komen drie hoofdstukken stof terug. Dat niveau haal je niet zomaar." De andere vakken die leerlingen slecht kunnen voorbereiden zijn aardrijkskunde, geschiedenis, management & organisatie en de overige bètavakken.

Alleen voor de talen zijn oefenbundels verkrijgbaar, terwijl ze voor deze vakken minder nodig zijn: "De nieuwe taalexamens wijken minder af van de oude, dus waren we sneller met deze bundels klaar", legt Edwin Meierink uit, commercieel-directeur van Thieme Meulenhoff. "Onze oefenbundels bestonden altijd uit opgaven uit vorige examens, dus moeten we nu zelf nieuwe bedenken. Voor de nieuwe bètavakken is dat veel lastiger, dus wachten we het eerste examen af."

Een kandidaat die het niet ziet zitten is Linda Gorissen: "Ik ga totaal gestrest het eindexamen in. Leerlingen kunnen toch niet de dupe worden van de onderwijsvernieuwingen?" Zij zit op een school die het studiehuis al in 1998 invoerde. Daardoor behoort ze tot de proefkonijnen die komende mei al aantreden voor het nieuwe eindexamen. Pas in 1999 werd de onderwijsvernieuwing verplicht voor álle vierde klassen havo en vwo.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.