Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuw paspoort volgende
maand ƒ27,50 goedkoper

   
 

door Eric van Staten

ALKMAAR - Wie zijn paspoort moet vernieuwen, doet er verstandig aan dat pas na 1 april te doen. Door afschaffing van de rijksleges wordt de prijs van een nieuw paspoort namelijk binnenkort met ƒ27,50 verlaagd.

Gemeenten houden vanwege de prijsverlaging nu al rekening met een stormloop op hun loketten, vooral omdat na 1 oktober 2001 voor een nieuw paspoort tenminste een week wachttijd geldt. Dit komt omdat paspoorten weer op een centraal punt zullen worden aangemaakt en niet meer door de gemeente zelf.

Extra kosten

Even wachten op het document is niet meer mogelijk. Alleen bij hoge uitzondering kan de aanmaak van een paspoort worden bespoedigd, maar dan nog moet men rekening houden met zo'n 24 uur. Daarnaast zullen de extra kosten in rekening worden gebracht.

Om de fraudegevoeligheid van het paspoort tegen te gaan moet de aanvrager voortaan persoonlijk zijn of haar reisdocument ophalen.

Ouders die hun kinderen op het eigen paspoort willen bijschrijven, dienen per kind een officiële pasfoto in te leveren. Voor controle moeten de kinderen zich met hun ouders bij het aanvragen en ophalen van het paspoort melden op het gemeentehuis.

Overigens kunnen bij de verplichte pasfoto-identificatie vraagtekens worden gezet. Het uiterlijk van jonge kinderen verandert tenslotte razendsnel, waardoor pasfoto's snel verouderd zijn.

Tenslotte worden aan de pasfoto per 1 september 2001 nieuwe eisen gesteld. Zo dient de aanvrager niet meer schuin van voren, maar recht in de lens gefotografeerd te worden en mag de achtergrond uitsluitend egaal en licht zijn.

Tot 1 oktober dienen voor een nieuw paspoort twee pasfoto's te worden ingeleverd. Daarna nog maar één.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.