Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Amerikanen leren molenaarsvak
   
 

Van onze correspondent

PIETERBUREN - Tien Amerikaanse leerling-molenaars hebben hun ogen uitgekeken in de provincie Groningen. De groep is hier om de fijne kneepjes van het vak te leren. De Amerikanen, die zich speciaal voor de cursus 'Hoe werkt een molen?' in werkkleding hadden gehuld, een oranje pet op het hoofd hadden gezet en een fotocamera om de nek hadden gehangen, zijn zeer enthousiast over de molens in Nederland. Ze verwonderden zich over het grote aantal molens 83 in totaal in Groningen en over de rode kleur van de bakstenen huizen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Tien Amerikaanse leerling-molenaars keken in Groningen hun ogen uit. (Foto: Bert Wieringa)
In de twee molens van Pieterburen en Eenrum leerden zij het molenaarsvak. De groep kocht vorig jaar een splinternieuwe Beltmolen bij molenmakersbedrijf Molema uit Heiligerlee. De Hollandse windmill, gedoopt De Immigrant, heeft een vaste plaats gekregen aan de oever van de Mississippi in de stad Fulton in de Amerikaanse staat Illinois, en zal binnenkort worden uitgerust met originele maalstenen. Deze onderdelen zijn op dit moment per schip op weg naar de VS. Omdat de Amerikanen nog niet weten hoe zij met hun eigen molen om moeten gaan, volgen zij een cursus in Nederland. Vorig jaar kregen de aspirant-molenaars in Fulton al les van een Nederlandse molenaar, maar omdat de windmolen daar nog niet in vol ornaat was te aanschouwen, moesten de Amerikanen naar Nederland uitwijken voor een vervolgcursus.

Veel inwoners van Fulton hebben hun wortels liggen in Noord-Nederland. Dat blijkt wel uit de achternamen van de leerling-molenaars zoals Huisingh, Kolk en Kramer. Voor de meesten was het de eerste keer dat zij in Nederland waren. Zij vonden Nederland spotgoedkoop, maar dat is ook wel te begrijpen met de hoge dollar.

De eerste dagen van hun verblijf hebben de molenaars het werken met zeilen en de verschillende zwichtstanden geleerd. Ook bezochten zij verschillende monumentale molens in Groningen om daar de kunst van het meelmalen af te kijken. Eind van de week zit de pret er weer op en gaan zij weer naar het land van stars and stripes.




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.