Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 20 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  B en W Enschede uit de gevarenzone
   
 

Van onze correspondent

ENSCHEDE - Wethouder Els Koopmans (VVD) was gisteren het enige politieke slachtoffer in de speciale raadsvergadering naar aanleiding van de Enschedese vuurwerkramp. De positie van burgemeester Jan Mans, na de vuurwerkramp haast een levende legende in de Twentse stad, liep geen enkel moment reëel gevaar.

Het debat, waarin de gemeenteraad een oordeel zou moeten vellen over het politieke lot van het college van B en W en waarover de afgelopen dagen door de diverse partijen nog flink was gesteggeld, verliep uitermate lauw omdat Milieuwethouder Koopmans meteen aan het begin van de raadsvergadering reeds haar vertrek aankondigde. Daarmee nam ze meteen de belangrijkste angel uit de politieke discussie. De positie van Koopmans was onhoudbaar geworden na de felle kritiek in het rapport-Oosting en omdat haar voorganger Dick Buursink eerder al uit eigener beweging was opgestapt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 7kb)
Wethouder Els Koopmans (VVD) (Foto: ANP)
In een emotionele toelichting verklaarde Koopmans haar consequenties te nemen. "Als raadslid en als wethouder heb ik altijd als doel gehad dat Enschede een stad moet zijn waar je goed en veilig kunt wonen en regels consequent worden gehandhaafd. Dat doel heb ik niet bereikt", aldus Koopmans, die ook haar lidmaatschap van de raad opgeeft.

Boetekleed

Koopmans legde tijdens de daaropvolgende vergadering nog wel verantwoording af tegenover de raad. Hoewel ze zich verdedigde dat het gemeentebestuur veelvuldig op het verkeerde been was gezet door Milan, het bureau van het ministerie van Defensie dat was belast met de controle op de ontplofte vuurwerkopslag S.E. Fireworks, trok ze openlijk het boetekleed aan en erkende ze dat het gemeentebestuur zich nooit in de situatie heeft verdiept: "We hadden dieper moeten graven en dat mag u ons aanrekenen."

De politieke carrière van burgemeester Mans was nooit acuut in gevaar. Weliswaar eisten vier oppositiepartijen zijn aftreden, maar deze motie had geen enkele kans van slagen. Halverwege het debat had Mans reeds laten weten eerste burger van de Twentse stad te willen blijven. Op een vraag vanuit de raad of hij vond dat hij een stad als Enschede nog wel aankon, antwoordde hij: "Als ik gezond blijf, kan ik het aan. En wil ik het ook graag."

Het college van B en W verklaarde tegenover de raad het begrip culturele revolutie, waarvoor de commissie-Oosting bij de presentatie van haar rapport had gepleit, graag in de praktijk te willen brengen. Zo zal in de toekomst tegenover bedrijven strenger worden opgetreden met onder meer lik op stuk beleid. Er wordt een projectgroep in het leven geroepen van ambtenaren, aangevuld met externe deskundigen, die het hele proces moet aansturen. "Daarmee willen wij aangeven dat wij deze slag ook echt willen maken", aldus Mans.

Hoewel Mans eerder nog aankondigde dat er absoluut geen ontslagen zouden vallen onder de ambtenaren, hield hij gisteren de optie open dat ook hier koppen kunnen gaan rollen: "Er zullen gesprekken worden gevoerd met de diensthoofden over verantwoordelijkheden. Maar dat is iets voor na dit debat."




 


di 20 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.