door Pieter Nijdam PARIJS - De spanning in de statige rechtszaal van het Cour d'Assises in hartje Parijs wa te snijden. Op de eerste dag van het proces tegen Guy Georges (38) waren alle ogen gericht op de deur, waardoor de vermeende killer van Agnes Nijkamp, Hélène Frinking en nog vijf andere jonge vrouwen zou worden binnengeleid.
Voor het eerst kwamen de nabestaanden oog in oog te staan met de moordenaar van hun kind toen om vijf voor tien gisterochtend het 'Beest van de Bastille' onder ijzige stilte plaats nam in de beklaagdenbank.
Verdriet
De circa 20 familieleden, vaders, moeders, broers en zusters, zaten op nog geen zes meter van de verdachte seriemoordenaar. Bij Gerard Frinking, vader van de in 1995 vermoorde Hélène, alsmede bij de ouders van andere vermoorde jonge vrouwen wisselden gevoelens van haat en intens verdriet elkaar af.
De ouders van de in 1994 vermoorde Agnes Nijkamp uit Loon op Zand waren afwezig evenals haar zuster Christine, die geen behoefte heeft om tot in detail te weten hoe de laatste uren, minuten, seconden van het leven van Agnes zijn verlopen. Zij gaat samen met haar man over drie weken naar Parijs, wanneer de jury uitspraak doet.
Guy Georges wordt ervan verdacht tussen 1991 en 1997 zeven vrouwen volgens hetzelfde patroon op beestachtige wijze te hebben verkracht en de keel doorgesneden.
Dna-bewijs
Zelf ontkent hij alles, maar de dna-gegevens en diverse getuigenverklaringen pleiten tegen hem. Volgens de psychiatrische rapporten is hij een "destructieve primitieveling, narcistisch pervers en extreem gevaarlijk". Hem hangt levenslang boven het hoofd, wat in de praktijk minimaal 22 jaar cel betekent.
Gekleed in donkergroen sweatshirt en grijze joggingbroek probeerde hij gisteren in de rechtszaal een nonchalante indruk te maken. Zichtbaar genoot hij van de aandacht van tientallen fotografen aan het begin van de zitting. Alleen de priemende blikken van de nabestaanden ontweek hij stelselmatig.
De Franse rechtbankverslaggevers wilden weten of er al iets bekend is over de periode dat Georges regelmatig in Amsterdam vertoefde. Hebben de dna-gegevens die door Justitie in Den Haag zijn opgevraagd al iets concreets opgeleverd? En hoeveel vrouwen zijn er in 1994 in Amsterdam op gelijksoortige wijze vermoord?
Foto
De foto van de seriemoordenaar die het dagblad Libération gisteren publiceerde, toont aan dat hij drie jaar geleden vrijwel zeker in Nederland was. Op de foto staat Georges aan tafel met op de voorgrond een asbak van Dommelsch Bier en een paar Pickwick-theeglazen.
Woordvoerder Jan Laurijssen van de Dommelsch Bierbrouwerij in Valkenswaard zegt dat zijn bier niet wordt geëxporteerd en dat het daarom aannemelijk is dat de foto in ons land is gemaakt.
Guy Georges zélf heeft tijdens zijn verhoren gezegd zich in Amsterdam thuis te voelen. Op de vraag of hij ook daar slachtoffers heeft gemaakt zwijgt hij in alle talen. |