WEESP - De mogelijkheid om aan risicokapitaal te komen is de afgelopen weken nog verder verslechterd. Jan Siderius, mede-oprichter van het Nederlandse internetbedrijf Eumedix, heeft misgerekend. Hij is de wanhoop nabij. Vlak voor kerst kon hij nog een financiering krijgen, maar besloot nog even op een eventueel beter aanbod te wachten.
En nu ruim twee maanden later kan Siderius zich wel voor zijn kop slaan. "De afgelopen weken heeft iedereen afgezegd," stelt hij spijtig vast. Schrale troost is dat het toonaangevende onderzoeksbureau Jupiter onlangs Eumedix als een Europese winnaar bestempelde als het gaat om business-to-business internet.
Als enige Nederlandse bedrijf behoorde Eumedix in zijn categorie tot de toptien van bedrijven, die het predikaat 'veelbelovend' kregen en de beste kans maakten te overleven. Gekeken werd naar transactievolume, ervaring en achtergrond in de branche, alsmede een zakelijk model dat aansluit bij de realiteit. Siderius is blij met deze nominatie, maar vreest dat zijn bedrijf hier niets meer aan heeft. Want nu zich geen nieuwe financier heeft aangediend, moet Eumedix sterk inkrimpen. Het grootste deel van de dertig werknemers moet per 1 april weg. De benodigde EUR6 miljoen is er niet gekomen.
Het bedrijf uit Weesp werpt zich op als een onderhandelplatform voor de inkoop in ziekenhuizen. Deelnemer van het eerste uur is het Leyenburg ziekenhuis in Den Haag. Daarnaast zijn er projecten bij het hoofdstedelijke AMC, het eveneens Amsterdamse OLVG, het Eemland ziekenhuis te Amersfoort, het CWZ te Nijmegen en het Kennemer Gasthuis te Haarlem.
Door bundeling van inkoopkennis kunnen ziekenhuizen hun onderhandelingspositie sterk verbeteren. Dat is hard nodig, want in Nederland wordt gemiddeld fors duurder ingekocht dan in de ons omringende landen. Siderius: "Dit geldt met name voor kleinere medische toebehoren waarbij ziekenhuizen niet de moeite nemen prijzen en kwaliteit te vergelijken." Ook wordt volgens hem slecht ingekocht als de arts een stevige vinger in de pap bij de inkoop heeft. In het buitenland is men op dit gebied doorgaans veel strenger. Bij een deel van de inkoop moet het bod in een gesloten enveloppe worden gedaan. "Die mag alleen in het bijzijn van iemand anders worden geopend," vertelt marketingdirecteur Siderius.
Bij grote concerns als Shell is om de zoveel jaar weer iemand anders voor de inkoop verantwoordelijk. Men doet dit om mogelijke belangenvermenging te voorkomen. Op den duur raken zakelijke motieven op de achtergrond. Siderius: "Dan wordt ingekocht bij iemand die men aardig vindt." Maar in de ziekenhuiswereld zijn wisselingen schaars. "Dit gebeurt veel te weinig", aldus Siderius. En dat verklaart mede waarom de medische kosten in Nederland zo hoog zijn.