AMSTERDAM - De uitbraken van mond- en klauwzeer (mkz) zijn in de hele veehouderij voelbaar. Vooral de kalversector wordt er hard door geraakt. Door het verzamelverbod voor vee is de sector sinds enkele weken verstoken van de aanvoer van dieren.
Door de perikelen rond BSE is de vraag ingestort, waardoor eenderde van de Nederlandse kalfsvleesvoorraad ligt opgeslagen in koelhuizen in afwachting van betere tijden. "We worden met BSE meegetrokken, terwijl we daar als kalversector los van staan", zegt directeur Hub Gillessen van agroconcern Schils uit Sittard.
"Het begon al met de gekkekoeienziekte, en nu mkz. Het zit ons niet mee. De prijzen zijn daardoor al zo'n 30% lager", aldus Gillessen.

|
De prijzen zijn ingestort (Foto: AP)
|
Door mkz hebben inmiddels veel landen hun grenzen dichtgegooid. Dat raakt ons omdat 90% van het Nederlandse kalfsvlees wordt geëxporteerd naar landen als Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Ook een aantal niet-EU landen heeft de import van kalfsvlees opgeschort. Door dat alles zijn de prijzen ingestort."
Schils is een van de grootste kalvermesterijen van Europa en de grootste producent van kalvermelkpoeder. Sinds begin jaren negentig levert Schils behalve kalfsvlees ook andere producten voor menselijke voeding, zoals ingrediënten en halffabrikaten voor onder meer de chocolade- en ijsindustrie. Verder handelt het bedrijf in grondstoffen, zoals melk- en weipoeder. Schils is internationaal georiënteerd. Zo zijn er zes vestigingen in vijf landen, waaronder de VS en Italië.
Nederlandse consumenten zijn geen grote kalfsvleeseters. Per hoofd van de bevolking eet Nederland 1,4 kilo, tegenover de Fransen 5 kilo. "Door de BSE-crisis is de Europese consumptie van kalfsvees over de hele linie gedaald. Alleen in Frankrijk, Nederland en België trok de consumptie iets aan."
Gillessen benadrukt dat kalveren eigenlijk niets te maken hebben met de BSE-problematiek. De eerste twee jaar van hun leven kunnen runderen namelijk nog geen BSE krijgen. "De kalfsvleessector is een van meest geïntegreerde veehouderijtakken. Door de hele keten heen, van boer tot eindproduct, is een strakke controle en ligt een grote nadruk op kwaliteit en voedselveiligheid. Kalfsvlees is het meest gecontroleerde vlees dat er op de Europese markt te vinden is. Zo wordt voor de slacht van elk dier een urine- en bloedmonster genomen. Het is jammer dat wij worden meegetrokken met het hele BSE-verhaal, terwijl kalveren daar eigenlijk buiten staan."
Gillessen is het wel van harte eens met de strenge controles. "De consument wil zekerheid, helemaal nu. Dat moeten we dan ook bieden."
Het Sittardse bedrijf heeft een jaaromzet van rond de 1 miljard. Daarvan maakt de productie en distributie van mest- en opfokmelk voor kalveren zo'n 75% uit. Het Europese marktaandeel is ongeveer 20%. Met het kalvermelkpoeder worden kalveren op de eigen mesterijen van Schils en op andere veehouderijen gevoerd. Per jaar leveren de mesterijen zo'n 170.000 kalveren af, 4% van de Europese markt.
Gillessen verwacht over de eerste drie maanden van dit jaar als gevolg van alle perikelen rond BSE en mkz een omzetdaling van "5 tot 10%". "Daarna zal er herstel optreden, dat is in het verleden ook steeds gebeurd. Dan komt er ineens meer vraag, en heb je te maken met een lagere kostprijs en hogere opbrengstprijzen."