LONDEN - Amerikaanse wetenschappers hebben uitgevogeld dat het spinnen van een kat een helende werking op de gezondheid van het dier heeft.
Gewonde katachtigen, zowel huisdieren als wilde dieren, spinnen omdat de botten en de organen dan aansterken en ze sneller herstellen. Het gezegde dat een kat negen levens heeft is hiermee voor een belangrijk deel wetenschappelijk onderbouwd, vindt The Sunday Telegraph.
Onderzoekers in het Amerikaanse North-Carolina stellen dat de helende kracht van het spinnen schuilt in de laagfrequente tonen die de dieren produceren. Geluidsgolven hebben overigens ook aantoonbaar een positieve werking op menselijke botten. Ze kunnen de botten sterker maken.

|
Amerikaanse wetenschappers hebben uitgevogeld dat het spinnen van een kat een helende werking op de gezondheid van het dier heeft.
|
Elizabeth von Muggenthaler, directeur van het Amerikaanse onderzoekscentrum, denkt dat spinnen een belangrijk middel voor katachtigen was om in de evolutie te kunnen overleven. Aan het spinnen van een kat als hij of zij tevreden is, kleven volgens haar geen duidelijke gezondheidsvoordelen.
De opmerkelijke wijze waarop katten een val van soms tientallen meters kunnen overleven, is uitgebreid wetenschappelijk beschreven. Een recent Amerikaans onderzoek liet zien dat van 132 onderzochte katten die van minimaal vijf hoog waren gevallen, 90 procent weer tiptop in orde is. Dat gold ook voor een kat die van de 45e etage viel. Overigens spinnen tijgers niet. (ANP)